29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Λευτέρης Καρχιμάκης στο ΒΗΜΑ: Σημασία έχει να αγωνίζεσαι

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι ο Βενιαμίν στο ευρωψηφοδελτίο του ΠαΣοΚ. Είναι ο πιο μικρός σε ηλικία, το όνομα του όμως είναι μεγάλο και βαρύ σαν ιστορία.

Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι 29 ετών, νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις πολιτικές επιστήμες.

Έχει εργαστεί ως νομικός στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα και ως νομικός και πολιτικός ερευνητής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης και τα Δολιανά Αρκαδίας και είναι ΠαΣοΚ όσο θυμάται τον εαυτό του. Είναι άλλωστε γιος του Μιχάλη Καρχιμάκη, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Είναι από τις περιπτώσεις που θα πει κάποιος πως το μήλο έπεσε ακριβώς κάτω από τη μηλιά. Τη μηλιά της πολιτικής, που για να ριζώσει και να αναπτυχθεί τον σπόρο φύτεψε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Θέλουμε μία ενωμένη Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου»

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να αφήσει την καριέρα του σε πανεπιστήμιο της Ευρώπης και να έρθει πίσω στην Ελλάδα; Για να το πάω κι ένα βήμα παρακάτω, όχι μόνο να έρθει αλλά να ασχοληθεί και με την πολιτική;

Δεν θεωρώ ότι αφήνω την καριέρα μου στο πανεπιστήμιο για να ασχοληθώ με την πολιτική. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι αυταπόδεικτο ότι όποιος έχει μπει στην πολιτική για να αποκατασταθεί επαγγελματικά ήταν αναποτελεσματικός και ζημιογόνος. Κατόρθωσα με σκληρή δουλειά μέσω της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας να αποκτήσω επαγγελματική αυτονομία.

Ωστόσο, πολιτική υπάρχει παντού γύρω μας. Πολιτική είναι το πώς θα μιλήσεις, πώς θα συμπεριφερθείς, τι διεκδικείς και με ποιον τρόπο. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι όλοι ασχολούμαστε και παράγουμε πολιτική απλώς όχι υπό τον θεσμικό μανδύα κάποιου κόμματος.

Βλέποντας το ανέλπιστο μέλλον που διαγράφει η πολιτική των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποφάσισα να κατέλθω στον στίβο των ευρωεκλογών για να εκπροσωπήσω τη γενιά μου, τις ιδέες μου και τα πιστεύω μου.

Θέλουμε μία ενωμένη Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου. Θέλουμε μία Ευρώπη με ισχυρή εξωτερική πολιτική, μία Ευρώπη που υπηρετεί τους πολλούς και όχι μία Ευρώπη που εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς.

«Ο πατέρας μου δεν προσπάθησε να με κατευθύνει»

Ο πατέρας σας ήταν στο παρελθόν αυτό που λέμε πρωτοκλασάτο στέλεχος στο ΠαΣοΚ. Υπήρξε γραμματέας του κόμματος, κατείχε κυβερνητικές θέσεις. Σας βοηθάει στην προεκλογική σας καμπάνια; Υπήρξαν και κάποιοι που αντέδρασαν στην υποψηφιότητα σας;

Ο πατέρας μου, μου δίδαξε ότι δεν έχει σημασία να είσαι πρωτοκλασάτος ή δευτεροκλασάτος, αλλά έχει σημασία να αγωνίζεσαι. Άλλωστε ο πατέρας μου αυτό είναι μία ζωή: ένας αγωνιστής. Στις περιοδείες που κάνω ανά την επικράτεια υπάρχει κόσμος που με σταμάτα και έχει να μου πει ιστορίες για τον πατέρα μου, για τις μάχες που έδωσε για εκείνους και την κοινωνία, για την ιδεολογική μάχη εντός και εκτός Βουλής.

Είμαι πολύ περήφανος που ο πατέρας μου ήταν ένας πολιτικός του δρόμου και του αγώνα και όχι ένας πολιτικός του γραφείου. Από μικρή ηλικία μου έμαθε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να χαράξει τη δική του πορεία. Είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός που δεν προσπάθησε να κατευθύνει εμένα και τον αδελφό μου σε κανένα πεδίο, ούτε πολιτικά, ούτε ιδεολογικά. Εγώ βρέθηκα στον σοσιαλιστικό χώρο από επιλογή. Τιμώ και εκτιμώ την διαδρομή του.

Προφανώς ήταν ένα πρότυπο παράλληλα με τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και το διδακτορικό μου μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική, είχα και κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, η οποία συνεχίζεται. Εργάζομαι και διδάσκω ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν ως λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων. Επιστέγασμα της σκληρής μου δουλειάς αποτελεί η τιμή που μου έκαναν οι συνάδελφοι μου να με εκλέξουν στο ΔΣ του πανεπιστημίου, όπου τους εκπροσωπώ. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάποια σοβαρή αντίδραση στην υποψηφιότητά μου.

Το ΠαΣοΚ κάνει εδώ και αρκετά χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης του στελεχιακού του δυναμικού και δίνει ευκαιρίες σε νέους που απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες ή επιθυμούν να δοκιμαστούν πολιτικά. Εκτιμώ ότι η εξαιρετικά τιμητική επιλογή στο πρόσωπό μου στηρίζεται στη δική μου διαδρομή και στις δυνατότητες που έχω να προσφέρω στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Καιρός να τελειώνουμε με το βοναπαρτικό αφήγημα του 41%»

Σε λίγες ημέρες πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα ψηφίσουν για το μέλλον της. Ποιο είναι το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές;

Το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την ολική επαναφορά και ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία οφείλει στην ιστορία και στον πολιτισμό που κουβαλάει στις αποσκευές της να γίνει το ανάχωμα στην ακροδεξιά και στον αλαζονικό νεοφιλελευθερισμό που με τις πολιτικές λιτότητας οδήγησε σε εξαθλίωση τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σε εθνικό επίπεδο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο, θα έχει την πρωτοκαθεδρία κινήσεων την επόμενη μέρα που με σχέδιο, με μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι καιρός να τελειώνουμε με το βοναπαρτικό αφήγημα του 41%.

Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τι είναι αυτό: Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί και πόσο απέχουμε από αυτή;

Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η χρυσή τομή την οποία πρέπει να βρουν όλες οι χώρες ούτως ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να συνυπάρχουν αρμονικά και να έχουν όλοι ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μία Ευρώπη μίας ταχύτητας και όχι δύο ταχυτήτων όπως συμβαίνει σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χωρισμένη στις χώρες του Νότου και τις χώρες του Βορρά.

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές λιτότητας και εθνικής απομόνωσης που εφαρμόστηκαν από τις συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν ανακόψει την πορεία της Ευρώπης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα βάλουν ξανά το τρένο στις ράγες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η πρώτη γενιά χωρίς εξασφαλισμένο ένα καλύτερο μέλλον»

Ο εκλογικός στόχος ποιος είναι για το ΠαΣοΚ, για εσάς προσωπικά αλλά και ποιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον καταστεί σαφής: να είναι δεύτερο κόμμα με ενισχυμένα τα ποσοστά του και να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές. Σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικό να αποτυπωθεί στην κάλπη η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ.

Αφενός για να τελειώνουμε με το κυβερνητικό αφήγημα του 41% και την ασυδοσία στην οποία έχει υπεισέλθει η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο και να αναλάβει την επόμενη μέρα τη πρωτοβουλία αναδιάταξης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Σε προσωπικό επίπεδο το στοίχημα είναι να εκπροσωπηθεί και να εισακουστεί επάξια η γενιά μου. Η γενιά μου είναι εκείνη που θα πληρώσει ακριβά τα λάθη και τις αστοχίες των προηγούμενων. Είμαστε η πρώτη γενιά από συστάσεως του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι εξασφαλισμένο.

Επίσης, η γενιά μου κατηγορείται ως απολιτίκ. Η επόμενη ευρωβουλή θα κρίνει το μέλλον μας. Επομένως θεωρώ μείζονος σημασίας οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν να έχουν ως στόχο την πρόοδο και τη βελτίωση του παρόντος με γνώμονα το μέλλον. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, των λαών, του κράτους δικαίου, της ισότητας, ισονομίας είναι έννοιες που μόνο οι Ευρωπαΐοι Σοσιαλιστές αντιλαμβάνονται και μπορούν να υπηρετήσουν.

«Η προεκλογική τριβή με πλούτισε ως άνθρωπο»

Μία τυπική ημέρα ενός υποψήφιου ευρωβουλευτή πώς είναι; Τι κάνει από το πρωί που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα πάει για ύπνο;

Πρόκειται για συμπιεσμένο πολιτικά χρόνο. Οι Ευρωεκλογές έχουν το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι όλη η χώρα γίνεται μία εκλογική περιφέρεια. Υπάρχουν πολλά μέρη τα οποία έχω επισκεφτεί και θα επισκεφτώ, το καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικά προβλήματα.

Δεν είναι ίδιες οι ανάγκες της υπαίθρου με αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων όπως είναι η Αθήνα. Επομένως, είναι μία γεμάτη περίοδος για μένα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός καθώς στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, της πρώτης προεκλογικής περιόδου για εμένα προσωπικά, έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους οι οποίοι με τιμούν με την παρουσία τους αλλά διαθέτουν και χρόνο για να μου εκφράσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ίδιους και την περιοχή τους εν γένει.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο ύπνος είναι λίγος, καθώς οι περιοχές είναι αρκετές και τα προβλήματα είναι πολλά. Διάβασμα πολύ, γράψιμο άλλο τόσο, επαφές με τους πολίτες, επαφές με τα ΜΜΕ και κυρίως χρόνος για να ακούσω, να μάθω και να αντιληφθώ προβλήματα σε βάθος, να διεισδύσω σε απόψεις, αντιλήψεις, στάσεις ζωής, αγώνες, αγωνίες, θυμούς.

Όλη αυτή η διαδικασία, κουραστική ίσως για κάποιους, αποτελεί για μένα μια πολύτιμη παρακαταθήκη που θα την κουβαλάω μια ζωή. Αυτή η προεκλογική τριβή με τους πολίτες, με τους ανθρώπους όλων των ηλικιών είναι για μένα μια αναντικατάστατη εμπειρία. Με πλούτισε ως άνθρωπο και θεωρώ ότι εμβάθυνε και την ακαδημαϊκή μου οπτική.

Αγαπημένο φαγητό; Αγαπημένο μέρος για διακοπές; Τι κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο και τι είναι αυτό που στερηθήκατε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και θα κάνετε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Δεν θα πρωτοτυπήσω, το φημισμένο παστίτσιο της γιαγιάς Πόπης. Κυρίως σημασία έχουν οι άνθρωποι και η παρέα όχι τόσο το μέρος. Αν πλαισιώνεσαι από ανθρώπους δικούς σου θα περάσεις καλά όπου και να είσαι.

Ευελπιστώ να με έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους οπότε να συνεχίσω την προσπάθεια μου για την προοδευτική αλλαγή αλλά από τις 10 Ιουνίου με τη θεσμική ιδιότητα του Ευρωβουλευτή. Ωστόσο, για να μην αποφύγω το ερώτημά σας σίγουρα θα το κάνω από ένα μέρος που με πλαισιώνουν δικοί μου άνθρωποι, τρώγοντας το φημισμένο παστίτσιο της γιαγιάς Πόπης.

Άλλωστε το Λασίθι και η Αρκαδία τόποι καταγωγής μου, είναι πάντα εκεί συνδεδεμένοι με τα πιο γλυκά μου χρόνια, τα παιδικά….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό