20.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λα Πάλμα: Ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο «κατάπιαν» εργοστάσιο- Lockdown λόγω τοξικών αερίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Τρεις εβδομάδες μετά την έκρηξή του, το ηφαίστειο τη Λα Πάλμα της Ισπανίας ακόμη εκτοξεύει ατελείωτα ποτάμια λάβας, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι θα εκτονωθεί η δραστηριότητά του. 

 

Σήμερα, η λάβα από το Κούμπρε Βιέχα «κατάπιε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με συνέπεια οι τοπικές αρχές να δώσουν εντολή για lockdown στην περιοχή. 

 

Οι κάτοικοι στις πόλεις Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε κλήθηκαν να μείνουν μέσα, με κλειστά παράθυρα και κλιματιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εισπνοή τοξικών αερίων από το εργοστάσιο που καιγόταν καθώς το «κατάπινε» η λάβα. «Μείνετε μέσα, αν είναι δυνατόν στα πιο εσωτερικά δωμάτια», ανέφερε η οδηγία των αρμόδιων αρχών, μέσω Twitter.  

 

Μετά τη μερική κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου το Σάββατο, νέα ποτάμια λάβας έρευσαν προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας φυτείες μπανάνας και αβοκάντο, αλλά και τα περισσότερα από τα σπίτια που είχαν απομείνει στην πόλη Τοντόκε. 

 

Μάλιστα, οι ειδικοί έκαναν λόγο για κομμάτια λάβας με μέγεθος τριώροφου κτιρίου, ενώ εκτίμησαν ότι το πλάτος των «ποταμιών» από το ηφαίστειο έφτανε το 1,5 χιλιόμετρο. 

 

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι περιμένουμε να τελειώσει κάποια στιγμή σύντομα η έκρηξη που ξεκίνησε πριν από 21 ημέρες», δήλωσε ο Χούλιο Πέρεζ, υπουργός Ασφαλείας στα Κανάρια Νησιά. Την Κυριακή καταγράφηκαν 21 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, η μεγαλύτερη από αυτές μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. 

 

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα ποτάμια λάβας που εκτοξεύονται από το Κούμπρε Βιέχα έχουν καταστρέψει περισσότερα από 1.186 κτίρια στη Λα Πάλμα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, στο νησί της Ισπανίας με τους περίπου 83.000 κατοίκους. 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό