22 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Λίβανος: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τη νέα υβριδική επίθεση – Για «νέα φάση» πολέμου μιλά το Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Νέα φάση» του πολέμου αρχίζει, υποστηρίζει το Ισραήλ, την ώρα που όλο και περισσότεροι βομβητές της Χεζμπολάχ εκρήγνυνται σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Καθώς δεκάδες γουόκι-τόκι ανατινάχτηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τετάρτη (18/9) – μια ημέρα μετά τις εκρήξεις με στόχο τους βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους – το Ισραήλ δήλωσε ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» πολέμου, αναγνωρίζοντας σιωπηρά (;) τον ρόλο του σε μια επιχείρηση-σοκ που φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή για μια μια ευρύτερη και ισχυρότερη σύγκρουση.

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.800, ο Λίβανος συγκλονίστηκε από ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις της Τετάρτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, καθώς οι ασύρματοι πυροδοτήθηκαν στη Βηρυτό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον η μία από τις σημερινές εκρήξεις έγινε κοντά σε μια κηδεία που είχε οργανώσει η Χεζμπολάχ για τα θύματα της χθεσινής ημέρας, όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εξερράγησαν σε όλη τη χώρα και τραυμάτισαν πολλούς μαχητές της.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WAEL HAMZEH

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στα νότια προάστια της Βηρυτού είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν βιαστικά τις μπαταρίες από τους φορητούς ασυρμάτους που είχαν μαζί τους και δεν είχαν εκραγεί και να τις πετούν σε μεταλλικά βαρέλια.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ανταποκρίθηκε με 30 ασθενοφόρα σε εκρήξεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως στον νότιο Λίβανο και την Κοιλάδα Μπεκάα. 

Οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αφού αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις της Τρίτης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ φάνηκε να αναφέρεται στις επιθέσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στην αεροπορική βάση Ραμάτ-Νταβίντ στο βόρειο Ισραήλ. 

Οι επιθέσεις – οι οποίες πιστεύεται ευρέως ότι ενδεχομένως πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ με στόχο τη Χεζμπολάχ – έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η υποβόσκουσα σύγκρουση των δύο πλευρών θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό