20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Τσιάρας: Αναγκαία η αναμόρφωση του χάρτη των δικαστηρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο νέος δικαστικός χάρτης θα είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής μελέτης και διαβούλευσης τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου και διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να κλείσει το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα και ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν, εξαιτίας του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που συζητείται στη Βουλή, αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – αυτό που επιχειρείται είναι να προσδιοριστούν οι όροι και οι συνθήκες για το εάν και πότε μπορεί να συμβεί ένα άνοιγμα ή κλείσιμο ενός δικαστηρίου». Υπογράμμισε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας είναι μια αναγκαιότητα καθώς ο υφιστάμενος αναφέρεται σε μια κοινωνική πραγματικότητα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και γιατί οι ενσωματώσεις που έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη απαιτούν έναν ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο, ξεκάθαρο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο υπουργός, πάντως, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναγνώρισε πως με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις με ό,τι ισχύει σχετικά με την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών, πρωτοδικείων, δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι οι έντονες ανησυχίες για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας έχουν προκύψει και ενισχύονται από το γεγονός ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, όπως και σε άλλα δικαστήρια της χώρας. «Αυτό είναι που δημιουργεί και τις έντονες ανησυχίες» είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε πως ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτά που αποφασίζουν για τον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας και όχι ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης. Η σταθερή βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να υποστηρίξει και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, όπως όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, επισήμανε. Σχετικά με την υποστελέχωση των δικαστικών υπαλλήλων, είπε πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν οι υποδομές των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μέσω των υλικοτεχνικών και ανθρώπινων πόρων που διαθέτουμε.

Στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας σήμερα υπηρετούν έντεκα μόνιμοι υπάλληλοι σε σύνολο δεκαεπτά οργανικών θέσεων και συγκριτικά με άλλα δικαστήρια της χώρας, δεν είναι μεγάλο το έλλειμμα καθώς συνολικά έχουμε περίπου 2.5000 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε: «Γι΄ αυτό και ένα από τα νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η ίδρυση της νέας Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, για να μπορέσουμε επιτέλους συνολικά να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που έρχεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό