23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Χάγη δεν είναι κοντά

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις της γείτονος, μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερθείς στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο Mega, ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε: «Δεν είναι μόνο μια επικοινωνία για να κρατούνται οι δίαυλοι ανοιχτοί, διότι η επικοινωνία όταν έχει στοιχεία εντιμότητας και ειλικρίνειας, είναι αυτή που μας επιτρέπει και να εκτονώνουμε δυνητικές κρίσεις και να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά και για τα θέματα για τα οποία διαφωνούμε».

«Αν με ρωτάτε αν η Χάγη είναι κοντά, όχι δεν είναι κοντά. Ποτέ δεν ήταν κοντά. Αν με ρωτάτε αν θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπορούμε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για την μια και σημαντική διαφορά την οποία εμείς αναγνωρίζουμε με την Τουρκία – οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο – ναι, έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Προφανώς δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση σε συνθήκες μεγάλες έντασης», σημείωσε, αναφερόμενος στις εντάσεις που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα όπως με τον φράχτη στον Έβρο.

Για το Κυπριακό

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «στην ομιλία του στον ΟΗΕ είπε για τα ελληνοτουρκικά – θα έρθω στη συνέχεια στο Kυπριακό – ότι θέλει μια οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είναι μια θετική προσέγγιση».

Τόνισε δε ότι «για το Κυπριακό, βέβαια, γιατί είχα την ευκαιρία να απαντήσω στην ομιλία μου, επανέλαβε πάλι τις θέσεις οι οποίες είναι εντελώς απαράδεκτες. Και τις οποίες όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Διεθνής Κοινότητα, ο ΟΗΕ δεν μπορούν να τις κάνουν αποδεκτές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό