20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για τουρισμό: Ενθαρρυντικά στοιχεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η βελτίωση της εικόνας της χώρας στηρίζει τον τουρισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κω, επισημαίνοντας πως το μέλλον του κλάδου είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση νέων μορφών τουρισμού.

Σατη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην άνοδο του τουρισμού φέτος και προέτρεψε τους συμμετέχοντες φορείς του τουρισμού να δώσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Νομίζω τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο Βασίλης είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θα ζητήσω από όλους να είμαστε σεμνοί στις προβλέψεις μας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι η ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της χώρας έχει άμεση αντανάκλαση στο τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η διαχείριση της πανδημίας αναβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε να γίνεται και φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ναι, παρά τις κραυγές, παντελώς ανυπόστατες της αντιπολίτευσης, η χώρα μας χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, με νέα ψηφιακά εργαλεία και αυτό μας βοήθησε ουσιαστικά να αλλάξουμε συνολικά την εικόνα της χώρας, έτσι ώστε σήμερα η Ελλάδα να μπορεί να είναι προτιμητέος προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο», τόνισε.

«Η στροφή στην πράσινη οικονομία καθιστά το τουριστικό προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό»

GEORGE VITSARAS

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό νησιών, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. «Το πρόγραμμα των GR – eco islands μπορεί να καλύψει 30 νησιά συνολικά, με τέτοιου είδους δράσεις που θα κάνουν την κυκλική οικονομία και την μετάβαση στην βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη από ένα θεωρητικό σχέδιο μια απτή πραγματικότητα η οποία θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των νησιωτών. Και φυσικά θα κάνει το τουριστικό προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε από την πλευρά του, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους και στα έργα που τρέχουν στο νησί, από την πυροπροστασία μέχρι παιδικούς σταθμούς. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι οι ανάγκες στο νησί είναι πιο μεγάλες από τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και συνεπώς η κυβέρνηση σχεδιάζει χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να καλυφθούν κι άλλα έργα.

Η αναφορά στο προσφυγικό και οι αιχμές για τον Αλ. Τσίπρα

Εστιάζοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς. Ελπίζω και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε», είπε.

«Με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας -μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες- με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κω σε αριθμούς

Η Κως υποδέχτηκε σχεδόν 113.000 επισκέπτες τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, καλύπτοντας σε ποσοστό 92,4% την επίδοση του 2019, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σημαντική είναι η ανάκαμψη των αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου καταγράφηκε στην Κω αύξηση της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με το 2019. Κινητήρια δύναμη είναι η μεγάλη ζήτηση σε κομβικές ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ροές από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,4% έναντι του 2019, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 174%.

Η τόνωση της τουριστικής κίνησης υποστηρίζεται από τις πυκνότερες αεροπορικές συνδέσεις με το νησί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί 11 νέοι προορισμοί από οκτώ χώρες. Σημαντική για την ενίσχυση του τουρισμού του νησιού είναι και η ολοκλήρωση των έργων για την αποκατάσταση του λιμανιού ύστερα από τις ζημιές που προκάλεσε στις υποδομές του ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017. Έχει ολοκληρωθεί το κρισιμότερο τμήμα των έργων, ενώ οι υπολειπόμενες εργασίες -που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη – αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ταχεία και ισχυρή «επανεκκίνηση» του τουρισμού αντικατοπτρίζει την επένδυση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο brand name της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε έναν ασφαλή, ποιοτικό προορισμό, ο οποίος προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες -όπως μέσω της ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών στην Κω- σε μία επιμηκυμένη τουριστική περίοδο.  

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό