18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Ο ΟΗΕ απέρριψε συμφωνία με το ψευδοκράτος, δήλωσε Κινέζος πρέσβης – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η επιδίωξη του ψευδοκράτους για συνομολόγηση με τα Ηνωμένα Έθνη μιας συμφωνίας για το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης (SOFA) στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιού Γιαντάο, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Ακόμη, είπε ότι στη βάση της πληροφόρησης του Πεκίνου, στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στη Σαμαρκάνδη, δεν εντάχθηκε «κάποια χώρα ή περιοχή» είτε ως παρατηρητής, είτε ως μέλος του οργανισμού.

Δένδιας: Σύντομη συνάντηση με τον Μακρόν

Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, ο πρέσβης Λιού, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επικαλέστηκε πληροφόρηση της Κίνας, η οποία, όπως είπε, συντονίζεται με την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να σημειώσει ότι «η Γραμματεία έχει απορρίψει τη λεγόμενη συμφωνία SOFA» για την ειρηνευτική δύναμη.

Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν ήδη κανόνες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εκτέλεση των εργασιών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο». Η θέση μας, συνέχισε, είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν συμφώνησαν» στη Σαμαρκάνδη για το ψευδοκράτος

Επιπλέον, ο πρέσβης Λιού είπε ότι η κινέζικη πλευρά ενημερώθηκε για την ανακοίνωση, στην οποία προέβη ο τούρκος πρόεδρος στις 10 Νοεμβρίου, για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς παρατηρητή, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ωστόσο, είπε σημείωσε ότι η Κίνα ζήτησε πληροφόρηση από το Ουζμπεκιστάν, ενώ παρέπεμψε και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της συγκεκριμένης χώρας, στη βάση των οποίων, όπως είπε, στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης «δεν υπήρξε καθόλου αλλαγή του καταστατικού του Οργανισμού», ούτε εντάχθηκε «κάποια χώρα ή περιοχή» είτε ως παρατηρητής, είτε ως μέλος του οργανισμού.

Από όσο ξέρουμε, συνέχισε ο πρέσβης, τα κράτη μέλη θεωρούν ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν κυρίαρχες χώρες, «γι’ αυτό δεν συμφώνησαν ότι η περιοχή της βόρειας Κύπρου θα μπορούσε να συμμετάσχει», ενώ σημείωσε ότι «ποτέ δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό του Οργανισμού».

Αναφέρθηκε ακολούθως στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των οποίων το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα δεν αναγνωρίζεται ως «κυρίαρχη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον ΟΤΚ», όπως είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό