35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κύπρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάφο – Η Ελλάδα στέλνει Canadair

Ειδήσεις Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει την τελευταία ώρα στην Πάφο της Κύπρου, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που καίει κοντά στο χωριό Ψάθι.

Συγκεκριμένα, σε κινητοποίηση έχει τεθεί μεγάλος αριθμός επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, για να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε ανατολικά της Κοινότητας Γιόλου της επαρχίας Πάφου.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο «Πυρσός» ενώ στο σημείο βρίσκεται ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα.

Από την πυρκαγιά κινδυνεύουν διάσπαρτες μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά οι κοινότητες Ψάθι, Χούλου, Λεμόνας και Κούρδακας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί περιφράξεις σπιτιών και κάποια υποστατικά.

Στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά συμμετέχει μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων, τα δυο Ιορδανικά ελικόπτερα, ελικόπτερο της αστυνομίας και ελικόπτερο του τμήματος δασών.

Ζητήθηκε βοήθεια από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό

Ο ΠτΔ κατά την συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας ζήτησε συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάφο με επιπρόσθετα πτητικά μέσα. Βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε οδηγίες για να γίνουν αμέσως οι όποιες ενέργειες για να σταλούν τα πτητικά μέσα στην Κύπρο.

Όπως έκανε γνωστό ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, βοήθεια ζητήθηκε και από Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στο ΚΣΕΔ και ο Υπουργός Άμυνας. Προσπάθειες από το αρχικό στάδιο εξέλιξης της πυρκαγιάς για εξασφάλιση εναέριων μέσων από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

— Andreas Kettis (@akettis) June 11, 2024 Κικίλιας: Με δύο Canadair συνδράμουμε την Κύπρο

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των κυπριακών αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη».

Στην συνδρομή της Ελλάδας στην Κύπρο που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου αναφέρεται σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι «ενωμένοι θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και δάση».

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας στην ανάρτησή του επισημαίνει: «Με δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 η Πολιτική Προστασία της χώρας μας συνδράμει την Κύπρο που πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Η κλιματική κρίση δοκιμάζει σκληρά όλο τον πλανήτη και ακόμα περισσότερο τις μεσογειακές χώρες. Ενωμένοι θα παλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και δάση».

Κάηκαν ζώα – Κινδυνεύει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής

Έχουν καεί κατοικίες και ζώα σε διάφορα υποστατικά στην περιοχή Ψάθι όπου η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα λόγω των σφοδρών ανέμων.

Επιτόπου βρίσκονται πολλά πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θύρας, και μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να ελέγξουν την φωτιά ενώ κινδυνεύει και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής κοντά στο χωριό.

Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα, ανέφερε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, κάτοικος του χωριού που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Άλλοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει σωστή πυρόσβεση και είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάθε χρόνο, ανέφεραν, συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό