22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν μια έξαρση των νοσηλειών Co-19 λόγω υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Omicron, απειλούμενες από ένα νέο παγκόσμιο κύμα της νόσου καθώς τα επίπεδα ανοσίας μειώνονται και οι περιορισμοί πανδημίας αίρονται.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Αγγλίας, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από τους Financial Times. Η υποπαραλλαγή BA.5 του Omicron αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερο από το 80% των νέων μολύνσεων στην Πορτογαλία. Και στη Γερμανία, όπου οι εισαγωγές αυξάνονται για πάνω από μια εβδομάδα, το ποσοστό των μολύνσεων από τον Co-19 που αποδίδεται στο BA.5 διπλασιάστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εκτεταμένη μείωση των δοκιμών και της επιτήρησης μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των χωρών να εντοπίζουν νέες μεταλλάξεις και να αντιδρούν γρήγορα. Φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα αργότερα μέσα στο έτος που θα ασκήσουν πίεση στα συστήματα υγείας και ενδεχομένως θα αποδειχθεί πιο δύσκολο να περιοριστεί.

«Δεν έχουμε βγει από το δάσος με αυτό καθόλου. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι έχουμε μειώσει αρκετά την επιφυλακή μας», δήλωσε ο Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα βασικό ερώτημα αφορά το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες, είπε, καθώς τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν εποχιακούς αναπνευστικούς ιούς εκτός από την πιθανή άφιξη νέων παραλλαγών.

Ο Piotr Kramarz, επικεφαλής επιτήρησης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, είπε ότι οι υποπαραλλαγές της Omicron όπως οι BA.4 και BA.5 είχαν ένα στοιχείο «ανοσολογικής διαφυγής» — που σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις ούτε τα εμβόλια παρέχουν τόσο ισχυρή προστασία — που τους ώθησε να προσπεράσουν τις προηγουμένως κυρίαρχες παραλλαγές. Ο Kramarz είπε ότι τα BA.4 και BA.5 δεν φαίνεται να οδηγούν σε πιο σοβαρή νόσηση, αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν ήδη τον ιό μολύνθηκαν ξανά. Οι άνθρωποι με τριπλή δόση εμβολίου αρρώστησαν επίσης, αν και τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι της βαριάς νόσησης.

Στη Γερμανία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες μετά από μια σταθερή πτώση 10 εβδομάδων, αν και τα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν περίπου στο ένα τέταρτο της κορύφωσης της παραλλαγής BA.2 Μαρτίου. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Γαλλία αυξάνονται για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου και το BA.5 έχει αυξηθεί από 5% σε 18% των κρουσμάτων την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της αύξησης των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε μέρη της Ευρώπης. «Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν είναι πιο μεταδοτικό ή αν ξεφεύγει από την εξασθενημένη ανοσία από τα εμβόλια», δήλωσε ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Αν και οι αριθμοί εισαγωγών εξακολουθούν να αυξάνονται, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ανάπτυξη από εβδομάδα σε εβδομάδα μπορεί να επιβραδύνεται.

nafemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό