24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύμα ανατιμήσεων στα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Τέτης Ηγουμενίδη [email protected]

Στα 8,3 ευρώ/τ.μ. έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο επικράτειας η μέση ζητούμενη τιμή για κατοικίες κατάλληλες να στεγάσουν φοιτητές, ενώ σημαντική μείωση της τάξης του 25% παρουσιάζει η διαθεσιμότητα. 

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της ιστοσελίδας Spitogatos, που βασίζεται στις αγγελίες, οι ζητούμενες από τους ιδιοκτήτες ακινήτων τιμές σημειώνουν αύξηση 7,7%. Η μικρότερη μείωση στη διαθεσιμότητα καταγράφεται στην Αθήνα και η μεγαλύτερη στην επαρχία, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως τα Χανιά και η Κέρκυρα. Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις περιοχές Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια.

Στο Γουδί και τα Ιλίσια, περιοχές πολύ κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα. Αύξηση 12% στη ζητούμενη τιμή σημειώνεται και στην περιοχή του Ζωγράφου, η οποία αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση φοιτητικών διαμερισμάτων στην Αθήνα. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, στα προάστια του Πειραιά, στην Πατησίων, στην Αχαρνών και την Κυψέλη.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα, ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%), γεγονός το οποίο αποδίδεται στη βραχυχρόνια μίσθωση μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων εξαιτίας της επανάκαμψης του τουρισμού. Οι πόλεις με τις χαμηλότερες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας είναι το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

Διαθεσιμότητα κατοικιών

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου, E-Real Estates, στην Αθήνα οι περισσότερες κατοικίες κατάλληλες να στεγάσουν φοιτητές, με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ μηνιαίως, είναι διαθέσιμες στις περιοχές Κάτω Πατήσια, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αττικής, Γκύζη, Κυψέλη και στον Κολωνό. Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, στα Δυτικά Προάστια της Αττικής η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι περιορισμένη, το ίδιο στην Καλλιθέα και του Ζωγράφου, ενώ στον Πειραιά οι περισσότερες κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση είναι 21 τ.μ.-30 τ.μ., ανακαινισμένες και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό