27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Κύκλωμα εκβιαστών στον Δήμο Αθηναίων: Η αρχηγός «Νάνσυ» από την Πάτρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί και τα σημειωματάρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον ανακριτή οδηγούνται αύριο οι δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, η οποία εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 άτομα, που φέρονται να ζητούσαν ανταλλάγματα από καταστηματάρχες, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο ή τα πρόστιμα, για παραβάσεις. Ο «τζίρος» τους ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ ετησίως.

Για πάνω από 2,5 μήνες οι Αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά τους, συγκεντρώνοντας στοιχεία, που οδήγησαν στη σύλληψή τους. Στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν μεταξύ άλλων Επιπλέονδύο σημειωματάρια – «φωτιά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open το ένα σημειωματάριο το είχε επάνω της η φερόμενη ως αρχηγός του κυκλώματος. Σε αυτό αναφέρονται αναλυτικά καταστήματα και δόσεις, που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τα χρήματα φρόντιζαν να τα έχουν στο σπίτι μίας 75χρονης συγγενικού προσώπου της αρχηγού. Επιπλέον ένας 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα.

Τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες και οι αποκαλύψεις των επαγγελματιών: «Δεν είναι κάτι νέο, το ζούμε χρόνια»

Σειρά φωτογραφιών – ντοκουμέντων ήρθαν στο φως, από συναντήσεις, στις οποίες ανταλλάσσονται φάκελοι με χιλιάδες ευρώ. Μάρτυρες κάνουν λόγο για εκβιασμούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που άρχισαν ήδη από την περίοδο της πανδημίας.

«Οι εκβιασμοί δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς είναι κάτι το οποίο το ζούμε πάρα πολλά χρόνια και βλέπουμε ό,τι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είναι έρμαια στα χέρια του οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού. Και θέλω να τονίσω ό,τι δεν υπάρχουν μόνο σωστοί δημόσιοι λειτουργοί, υπάρχουν δυστυχώς και κακοί. Και εκεί πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες και εκθέτουν τις αρχές και από την άλλη μεριά εκβιάζουν τους επαγγελματίες» υπογράμμισε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή Συνδέσεις. Επεσήμανε ακόμη ότι «ο φόβος είναι αυτός που κρατάει τα στόματα κλειστά και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Πολυμερόπουλος, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΑΔΕΔΥ ανέφερε: «Κοιτάξτε είναι ένα λυπηρό γεγονός και ένα γεγονός το οποίο δεν τιμά κανέναν, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας, υπάρχουν καλοί, κακοί, μέτριοι και αυτά τα φαινόμενα είναι άκρως καταδικαστέα και δυστυχώς είναι προς συζήτηση ,όχι το ότι δόθηκε μια μίζα ή οτι πίεσε κάποιος. Εδώ πέρα έχουμε ένα κύκλωμα, αυτό είναι πρωτοφανές. Έχουμε ένα κύκλωμα το οποίο είναι επιπεδοποιημένο, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη δομή, το οποίο απλώνεται σε τρεις ή τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο είναι σπάνιο και αυτό μας προβληματίζει, γιατί ξεφεύγει από τη κλασική αντίληψη».

Διάρθρωση μαφίας με αρχηγό τη 43χρονη «Νάνσυ» από την Πάτρα

Εγκέφαλος του κυκλώματος, που είχε διάρθρωση μαφίας, ήταν μία 43χρονη από την Πάτρα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ φέρεται να έχει σχέση με έναν από τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, ο οποίος είναι επίσης ψηλά στην ιεραρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είχε εμπλακεί και σε απάτη με ασφαλιστική.

Σε αναστολή υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Εν τω μεταξύ με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, τίθενται άμεσα σε αναστολή καθηκόντων υπάλληλοι του ΥΠΠΟ, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα. Η Ελληνική Αστυνομία έστειλε στο υπουργείο έγγραφο για «ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη,

— Υπουργείο Πολιτισμού (@cultureGR) July 9, 2024

Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση.

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων: Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ, λόγω φερόμενης εμπλοκής τους

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό