35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Κωδικός «ακρίβεια» για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα μηνύματα από την αγορά που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι η ακρίβεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό περιβάλλον ετοιμάζει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη της ακρίβειας, να δουν σε ποια κατάσταση είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να καταλήξουν στο τι μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τόσο στο καλάθι του καταναλωτή όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Εδώ και δύο εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο έχει γίνει αποδέκτης αναλύσεων από τα Επιμελητήρια ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους εισαγωγής πρώτων υλών σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν ούτε να καλύψουν τις ανατιμήσεις (γιατί ουσιαστικά θα βγάλουν μεγάλες ζημιές) ούτε να τις μετακυλήσουν στους καταναλωτές γιατί ουσιαστικά θα χάσουν την πελατειακή τους βάση.

Στην πλευρά της ζήτησης (δηλαδή στους ιδιώτες καταναλωτές) η εκτίναξη του πληθωρισμού και ειδικά του ενεργειακού κόστους έχει συρρικνώσει τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς δημόσια ταμεία και παρόχους ενέργειας. Έτσι δημιουργείται ένας “φαύλος κύκλος” μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ο οποίος επιδεινώνεται και θα πρέπει να λυθεί με παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου από νέες δημοπρασίες εντόκων ενώ μπορεί να εξασφαλίσει και ένα δημοσιονομικό πόρο ύψους 2,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να εστιάσει στην κάλυψη της ακρίβειας που πλήττει τους ιδιώτες καταναλωτές και η δεύτερη να λειτουργήσει από τη βάση της παραγωγικής δραστηριότητας. Στις επόμενες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα δοθεί έμφαση να λειτουργήσει η βοήθεια και προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Να υπάρχει δηλαδή μία αμφίπλευρη στήριξη και των επιχειρήσεων αλλά και της προστασίας του καταναλωτή είτε μέσω επιδομάτων είτε μέσω φοροαπαλλαγών. Το δημοσιονομικό επιτελείο έχει τις προτάσεις του που θα συζητηθούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό