31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η αντιπολίτευση επανέρχεται στο «λεφτά υπάρχουν» – Τάζουν δισ. με μαγικές συνταγές

Ειδήσεις Ελλάδα

«Έχουμε μια επιστροφή στις μέρες του 2015 και 2010, όταν κάποιος είχε πει “λεφτά υπάρχουν”. Θα σας το πω απλά, λοιπόν, όπως το αισθάνομαι: δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές ούτε του 2012, ούτε του 2015, όταν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την οργή της κοινωνίας, ήρθαν στα πράγματα, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα τα οποία δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε τελικά στα όρια της χρεοκοπίας. Αυτή η ιδέα ότι μπορώ να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω 40 δισ. που κάπου είναι κρυμμένα ήταν μια αυταπάτη που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει αυτός ο λαϊκισμός να ριζώσει στη χώρα πάλι», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.

Για τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Το σύνθημα είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Η σταθερότητα θέλει άλματα. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Η Ευρώπη μας αφορά λοιπόν γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019».

Επίσης, τόνισε πως το δημογραφικό είναι «μεγάλο πρόβλημα», για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, συμφωνία βίζα εξπρές».

Για τη Β. Μακεδονία είπε πως «οι καλές σχέσεις με τη Β. Μακεδονία περνούν μέσα από τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι γείτονες μας οφείλουν να τη σεβαστούν και περιμένω ανάλογη δήλωση από τον πρωθυπουργό, όταν ορκιστεί».

Για την ακρίβεια είπε πως «υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης στον πληθωρισμό τροφίμων και θα συνεχίσουμε να δολεύουμε σκληρά, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Καθώς αυτά που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κοστίσει 45 δισ.».

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού

«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Αν σκεφτείτε μόνο σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, έφερε στη χώρα μας 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολιτικές που εφαρμόσαμε… Τον αφορά προσωπικά διότι από το Ταμείο Ανάκαμψης, παραδείγματος χάρη, χρηματοδοτούνται τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί σε 80 νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2025. Χρηματοδοτούνται επισκευές που γίνονται σε 150 κέντρα υγείας.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται πρωτοβουλίες όπως οι διαδραστικοί ηλεκτρονικοί πίνακες οι οποίοι μπαίνουν σε 36.000 σχολεία. Από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται πρωτοβουλίες στη δημόσια υγεία, όπως το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο μας έχει βοηθήσει να διαγνώσουμε παραπάνω από 20.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τον οποίον δεν γνώριζαν.

Κατά συνέπεια, τέτοιες πρωτοβουλίες αφορούν όλους. Προσθέστε σε αυτό και τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη μας αφορά.

Και μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους που μπορούμε να φέρουμε από την Ευρώπη στην πατρίδα μας, μας αφορά και διότι το 2024 είναι δυστυχώς πολύ πιο δύσκολο έτος από ό,τι το 2019. Τα πράγματα στον κόσμο έχουν δυσκολέψει, η Ευρώπη αναζητεί τον βηματισμό της.

» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης, που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι Ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακρίβεια και οικονομία

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε, ερωτηθείς σχετικά για την πρακτική πολυεθνικών επιχειρήσεων να τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο βασικά προϊόντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι απαράδεκτο μεγάλες πολυεθνικές, να πωλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ολίγον τι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε την ακρίβεια, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις, που κοστίζουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ».

«Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015»

Αναφερόμενος, δε, στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας. Αυτή η ιδέα ότι μπορώ να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω 40 δισ. που κάπου είναι κρυμμένα ήταν μια αυταπάτη που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει αυτός ο λαϊκισμός να ριζώσει στη χώρα πάλι. Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, καθώς και όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».

Αύξηση μισθών και ανεργία

Σε ό,τι αφορά στη πορεία αύξησης των μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 στο τέλος της τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επεσήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».

Σήμερα για όλα αυτά μιλάει μόνο η ΝΔ το τι θα γίνει στην Ευρώπη.

Το δημογραφικό

Μεγάλο και οξύ πρόβλημα το δημογραφικό. Κάναμε το επίδομα γέννας 2.400 ευρώ, επεκτείναμε το ολοήμερο σχολείο, τις νταντάδες της γειτονιάς ενώ δώσαμε και φορολογικά κίνητρα. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και άλλες με ένα παιδί για να κάνουν δεύτερο. 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και ο αντίστοιχος της νταντάς της γειτονιάς. Σε ό,τι αφορά στα υψηλά ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ υπενθύμισε ότι «βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο».

Μεγάλο πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού και γι αυτό κάναμε τη μεταρρύθμιση για του εργαζόμενους συνταξιούχους. Είμαστε σε μια κατάσταση που οι εταιρείες αναζητούν εργαζόμενους.

Υπάρχουν άτομα άνω των 55 που θέλουν να εργαστούν για να συμπληρώσουν ένσημα. Σήμερα πήγα σε μια υπηρεσία για άτομα ειδικών ομάδων, όπως πρώην τοξικομανείς, που θέλουν να εργαστούν, αντιμετωπίζουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί»

Σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και διευκρίνισε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. «Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά όλους όσοι μιλούν για αλαζονεία του 41%. «Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ούτε ως λευκή επιταγή, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ των εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε μια επιστροφή στις μέρες του 2015 και 2010, όταν κάποιος είχε πει λεφτά υπάρχουν. Ήταν μια ακόμα αυταπάτη. Αυτή η ιδέα ότι μπορώ να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρώ 40 δισ. που κάπου είναι κρυμμένα ήταν μια αυταπάτη που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει αυτός ο λαϊκισμός να ριζώσει στη χώρα πάλι.

Για την υπόθεση της διαρροής των emails

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με τη διαρροή emails με στοιχεία εκλογέων ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθ’ όλα σεβαστή και ξεκαθάρισε πως κατεδείχθη ότι «η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο» και ότι «το πρόβλημα δεν αφορούσε την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επειδή δεν έγινε επί των ημερών της». Σημείωσε, δε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει».

Για τα Τέμπη

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΝΔ θα προσέλθει στη Βουλή και θα τοποθετηθεί. Το ακούμε εδώ και καιρό, θα τοποθετηθούμε όλοι».

 «Η αντιπολίτευση το ζητά αυτό θεωρητικά. Όταν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΝΔ θα προσέλθει στη Βουλή και θα τοποθετηθεί. Το ακούμε εδώ και καιρό, θα τοποθετηθούμε όλοι». 

Ελληνοτουρκικά

Για τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα μας με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχος μου θα το είχε λύσει. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, όπως έγινε με τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση, που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη- δεν είμαστε καθόλου κοντά εκεί – αλλά και το γεγονός ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις».

Μεσανατολικό

«Δείτε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Μέση Ανατολή, πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά, είναι σημαντική η σταθερότητα για τη χώρα μας».

«Είδα κάποιες δηλώσεις και νομίζω έκανε κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις με τη Β. Μακεδονία περνούν μέσα από τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι γείτονες μας οφείλουν να τη σεβαστούν και περιμένω ανάλογη δήλωση από τον πρωθυπουργό, όταν ορκιστεί».

Στα της Μέσης Ανατολής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, και δεσμευόμαστε από αυτές» διευκρίνισε όμως ότι οι αιτιάσεις περί σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού «είναι πρόταση προς το παρόν και όχι απόφαση».

Τόνισε, δε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα και ότι έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε στρατηγική σχέση, πως δεν πρέπει να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα και ότι αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος. «Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Όχθη ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμα του, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει». Συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος τώρα, πιστεύουμε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».

Είπε πάντως με νόημα πως «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη, δεν προσφέρεται μόνο για selfies και ενσταντανέ». 

«Δεν χωρά η βία στα γήπεδα αλλά η αστυνομία απέδειξε πως μπορεί να διαλευκάνει τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις. Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια μεγάλη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και είμαι αισιόδοξος πως ο Ολυμπιακός θα σηκώσει την

Δείτε τη συνέντευξη:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό