21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κυπελλούχος η ΑΕΚ χωρίς… Κύπελλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νίκη της ΑΕΚ επί του Πιερικού με 3-1 στον ημιτελικό Κυπέλλου του 1964 στην Κατερίνη σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια ήταν ουσιαστικά και αυτή που χάρισε το Κύπελλο εκείνης της σεζόν στους κιτρινόμαυρους, έστω και αν δεν έγινε τελικός. Έστω και αν δεν έγινε απονομή.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό με άνεση, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να ανοίγει το σκορ στο 2’ και τον Κώστα Νεστορίδη να σκοράρει στο 45’ και στο 76’ (μείωσε το σκορ ο Χριστοφορίδης λίγο πριν τη λήξη) και περίμενε τον αντίπαλό της στον τελικό από το ζευγάρι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που αγωνιζόταν την ίδια ώρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όμως, αυτός ο αγώνας έμελλε να μην τελειώσει ποτέ και να αποτελέσει αφορμή για να μετατραπεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Ο αγώνας των δύο «αιωνίων αντιπάλων», αλλά και σε πολλές περιπτώσεις… αιωνίων συνεταίρων εξελισσόταν σε μεγάλη παρωδία, καθώς όδευε προς τη λήξη της παράτασης και το 1-1 έμενε ακλόνητο. Η αδιαφορία των παικτών ήταν εμφανής και οι φίλαθλοι που ήδη είχαν μεγάλη εμπειρία από ύποπτα αποτελέσματα, αντιλαμβάνονταν ότι ο στόχος των δύο συλλόγων και της ΕΠΟ ήταν η επανάληψη του αγώνα και η ενίσχυση των ταμείων τους από τα εισιτήρια δύο αγώνων, αντί ενός. Όταν πια ο Μίμης Δομάζος έχασε μια ευκαιρία από αυτές που λέμε ότι δεν χάνονται, το πλήθος ξέσπασε.

Οι καταστροφές ήταν απίστευτες. Οι οπαδοί δεν άφησαν τίποτα όρθιο και άφησαν το γήπεδο του Παναθηναϊκού να φλέγεται, ώρες μετά. Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες φυγαδεύθηκαν μεταμφιεσμένοι, οι λέσχες των δύο συλλόγων και τα γραφεία της ΕΠΟ λεηλατήθηκαν, ακόμα και μαγαζιά παικτών των δύο ομάδων υπέστησαν φθορές. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή του κέντρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε στην Πλατεία Ομονοίας ακόμα και ένα… τουρνικέ του γηπέδου! Οι ζημιές έφτασαν τις 800 χιλιάδες δρχ., ποσό αντίστοιχο περίπου 800 χιλιάδες ευρώ σήμερα, ενώ η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να ασχοληθεί με τη «μαφία» του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, αλλά δεν τα κατάφερε (σας θυμίζει κάτι;).

Μέσα σε όλα αυτά, η ΑΕΚ έμεινε να περιμένει… αντίπαλο. Δηλώθηκε, βέβαια, από την ΕΠΟ στην ΟΥΕΦΑ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Κύπελλο Κυπελλούχων (κληρώθηκε με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ τρεις εβδομάδες αργότερα) και αναγνωρίστηκε ως νικήτρια της διοργάνωσης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον αγώνα της Κατερίνης: Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Παπαποστόλου, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Πετρίδης

Στις 17 Ιουνίου

17/6/61 Ατρόμητος Πειραιά-ΑΕΚ 0-4 (A’ Εθνική)

17/6/62 Απ. Καλαμαριάς-ΑΕΚ 2- (A’ Εθνική –από 0-2 γύρισε το ματς ο Απόλλων, κάτι που έμελλε συμβεί ξανά σε αγώνα των δύο ομάδων στη Θεσσαλονίκη και το 1988!)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό