33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κυμπουρόπουλος στο Βήμα: «Να μη γυρίσουμε πίσω στους μαθητευόμενους μάγους»

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, το Βήμα συνομίλησε με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία για το μέλλον της Ευρώπης, το διακύβευμα της εκλογικής μάχης και τον γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ε.Ε. σε ένα ρευστό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά και καλεί τους πολίτες να επιλέξουν τις δυνάμεις αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν ενωτικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τη σημασία που έχει η Ε.Ε. για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στέκεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως το 70% των νομοθετημάτων στη χώρα μας είναι εφαρμογές Ευρωπαϊκών Οδηγιών. «Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα ωφελείται περί τα 36 δισ. ευρώ. Πολλά έργα υποδομής χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε περιόδους κρίσεων, όπως η πανδημία, η ΕΕ δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τα Κράτη-Μέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζητά ψήφο στη Νέα Δημοκρατία διότι έτσι «εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να παραμείνουμε στην τροχιά της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην οποία η παρούσα κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα».

Ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία σας στη Ευρωβουλή. Τι μάθατε αυτά τα πέντε χρόνια; Που πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ τα επόμενα πέντε;

Το ευρωκοινοβούλιο απαιτεί γνώσεις, θέληση για σκληρή δουλειά και συμμαχίες για να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί επιτυχώς τα εθνικά συμφέροντα. Ο χαρακτήρας του θεσμού είναι τέτοιος που η ικανότητα πειθούς και διαβούλευσης στη βάση στέρεων, πραγματικών και μετρήσιμων στοιχείων και δεικτών, είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Η ΕΕ έχει μεγάλα ζητήματα να διαπραγματευτεί τα επόμενα πέντε χρόνια στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, της άμυνας και της ασφάλειας, της υγείας, της αγροτικής πολιτικής, της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού. Η κοινή συνισταμένη στην οποία πρέπει να επικεντρωθούμε είναι επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης μέσω πολιτικών περιφερειακής συνοχής, έτσι ώστε τα οφέλη της Ένωσης να φτάνουν σε όλους ανεξαιρέτως τους Ευρωπαίους πολίτες.

Πόσο σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς; Θεωρείτε ότι το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι έρμαιο των ακροδεξιών πολιτικών ομάδων;

Η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι ευρωσκεπτικιστική, και αναθεωρητική, αντίκειται στις αξίες και στις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας, είναι απολυταρχική, λαϊκιστική και δρα οπορτουνιστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Ίσως κάποιοι πολίτες να έχουν την εντύπωση ότι ένα ακροδεξιό κόμμα θα υπερασπιστεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα, αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή. Από την ως τώρα εμπειρία μου σας λέω ότι ακροδεξιές ομάδες έχουν πολύ συχνά υπονομευτικό και διασπαστικό ρόλο στο ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται λιγότερα κι όχι περισσότερα, ιδίως σε θέματα πολιτικής συνοχής και ιδίως για την Ελλάδα. Στο μεταναστευτικό για παράδειγμα, οι προσπάθειες που κάναμε ως χώρα να εισάγουμε την υποχρεωτική αλληλεγγύη έβρισκαν τα μεγαλύτερα εμπόδια από τις ακροδεξιές ομάδες. Ευτυχώς όμως αυτά τελικώς δεν ήταν ανυπέρβλητα.

Είναι στο χέρι των πολιτών να μην ενδυναμώσουν αυτές τις τάσεις στην επόμενη ευρωβουλή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να επιλέξουν τις δυνάμεις αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν ενωτικά στο ευρωκοινοβούλιο.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία κι εσάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχω πει και σε άλλη μου συνέντευξη ότι οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές με στρατηγική εξωστρέφεια, γνωρίζοντας πολύ καλά πού τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην ευρωβουλή. Η Νέα Δημοκρατία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πλειοψηφική ευρωομάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Όσους περισσότερους Έλληνες βουλευτές έχουμε μέσα στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο Ευρωπαϊκό κόμμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαπραγματευτική ισχύς και η κοινοβουλευτική επιρροή της χώρας μας.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το πιο σημαντικό ίσως μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι συμπολίτες μου σε αυτές τις εκλογές. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γίναμε μάρτυρες του λαϊκιστικού αφηγήματος και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων με τα οποία προσπάθησε η αντιπολίτευση να καλύψει την παντελή απουσία σαφών, κοστολογημένων και εφικτών πολιτικών προτάσεων.

Επιχειρήθηκε ένας κορεσμός του πολιτικού πεδίου με ακατάσχετη και τοξική δημαγωγία που αποκάλυψε εν τέλει το πολιτικό στίγμα της αντιπολίτευσης. Είναι πολύ σημαντικό οι ψηφοφόροι να αποδοκιμάσουν αυτές τις πολιτικές νοοτροπίες, και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ως χώρα έχουμε τελειώσει με αυτές τις πρακτικές, ότι δεν είμαστε και δε θα είμαστε ποτέ πιά διατεθειμένοι να γυρίσουμε πίσω στους καιρούς των μαθητευόμενων μάγων. Με τη θετική μας ψήφο στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να παραμείνουμε στην τροχιά της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην οποία η παρούσα κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα.

Πόσο σημαντική είναι η Ε.Ε. για τις ζωές μας;

Πάρα πολύ. Το 70% των νομοθετημάτων στη χώρα μας είναι εφαρμογές Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα ωφελείται περί τα 36 δισ. ευρώ. Πολλά έργα υποδομής χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε περιόδους κρίσεων, όπως η πανδημία, η ΕΕ δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τα Κράτη-Μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως ένας πολλαπλασιαστής της εθνικής μας ισχύος και τα τελευταία χρόνια, χάρις στην καλή διακυβέρνηση που είχαμε, η Ελλάδα ανέκτησε μεγάλο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εισακούονται, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ωφελείται τα μέγιστα από τη συμμετοχή της στην Ένωση.

Σε έναν κόσμο αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων (Ουκρανία, Γάζα κτλ) ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η Ε.Ε. και μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες της;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να αποφασίσει αν θέλει να αναλάβει τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που της αναλογεί. Οι δυνατότητες της φτάνουν μέχρι εκεί που θα θελήσουμε να φτάσουν.

Η δική μας εθνική πρόταση –που πιστεύω ότι θα υιοθετηθεί τελικώς και από τα υπόλοιπα κράτη– είναι η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής έτσι ώστε η ΕΕ να είναι γεωστρατηγικά αυτοδύναμη και έτοιμη όχι μόνο να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή, αλλά και να διαμορφώσει το διεθνές πολιτικό σκηνικό. Κατά την άποψη μου αυτό είναι μονόδρομος και είναι ένα ζήτημα μεγίστης εθνικής σημασίας και ωφελείας που θα υπερασπιστώ αν εκλεγώ ξανά με όλες μου τις δυνάμεις.

Εάν καταφέρετε να εκλεγείτε για μία δεύτερη θητεία σε ποιους τομείς θα επιδιώξετε να επικεντρωθείτε την επόμενη πενταετία;

Με όπλα την κοινοβουλευτική εμπειρία που απέκτησα αυτά τα πέντε χρόνια και τις συμμαχίες που έχτισα, επιθυμώ να συνεχίσω το έργο μου σε μια σειρά ζητημάτων στα οποία ξεχώρισα. Κατ’ αρχάς θα αναφερθώ στον τομέα της υγείας, για τον οποίο έχω βραβευτεί ως ο πρώτος ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικών (RPP Health Policy Leaders 2024).

Έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Αναπηρία, σίγουρα η διεύρυνση των πολιτικών συνοχής για τους ανάπηρους πολίτες θα είναι άλλος ένας τομέας έμφασης για μένα. Εκτός από αυτούς τους προφανείς τομείς του έργου όμως, έχω αναδειχθεί ως ένας από του 20 ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για το έργο τους στην πολιτική της ΕΕ κατά τη θητεία 2019-2024 (Rising Star in EU Politics). Κατέθεσα 1397 τροπολογίες, 103 γραπτές ερωτήσεις προς την Επιτροπή και τοποθετήθηκα 85 φορές στην Ολομέλεια για ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, για εργασιακά θέματα όπως ο κατώτατος μισθός, για περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως η κατάργηση των βλαβερών φθοριούχων αερίων.

Έχω στηρίξει πρωτοβουλίες για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης, τη νησιωτική πολιτική, και φυσικά έχω υπερασπιστεί με θέρμη τα εθνικά μας θέματα. Ελπίζω οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, επιβραβεύοντας με την ψήφο τους την σκληρή και έντιμη δουλειά που έκανα στην παρούσα θητεία μου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό