16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμο αυριανό τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι επιδιώκει η Ελλάδα από τη συνάντηση και ο λόγος που οι δυο ηγέτες θα είναι μόνοι τους

Ώρες απομένουν πλέον για το αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες απουσία τρίτων προσώπων. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα μιλήσουν ανοιχτά μόνοι τους χωρίς την παρουσία υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών) και αντιπροσωπειών.

Το έδαφος για αυτή τη συνάντηση έχουν στρώσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς έχουν προηγηθεί δύο ταξίδια στην Άγκυρα και στην Αθήνα αντίστοιχα με κοινό άξονα την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα «έστρωναν κόκκινο χαλί» για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η ατζέντα των δυο πλευρών

Το τι θα ειπωθεί ανάμεσα στους δυο ηγέτες δεν είναι γνωστό, ωστόσο, μπορεί κάποιος να εικάσει πως αμφότεροι πάνε στη συνάντηση με γεμάτες τις ατζέντες τους. Ο Ερντογάν θα θέσει ζητήματα όπως: εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli,  αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους, αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης, λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας, ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα τεθούν κανόνες από τις οποίες δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση απόκλισης.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των  Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων με τις οποίες καταφεύγει αύριο στην συνάντηση.  Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό