18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κρήτη: Στα έγκατα του Γουργουθακα, στα 1.200 μέτρα σπηλαιοεξερευνητές

Ειδήσεις Ελλάδα

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας», είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Στον πυθμένα του, σε βάθος –1208m, βρίσκεται ένα όμορφο “σιφώνι” (μικρή λίμνη με νερό).

Στα έγκατα του Γουργούθακα, στο πιιο βαθύ σημείο της Κρήτης, έφτασαν σπηλαιοεξερευνητές.

Τα μέλη της αποστολής Γουργούθακας 2022 ανακοίνωσαν, η εξερεύνηση του σπηλαιοβάραθρου στα Χανιά, έχει πραγματοποιηθεί σε όλο το βάθος του και δέκα σπηλαιοεξερευνητες/τριες έχουν ήδη φτάσει στο βαθύτερο σημείο του στα 1200 μέτρα. Δημοσίευσαν μάλιστα και βίντεο από την εξερεύνηση του Γουργούθακα. 

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε ότι η εξερεύνηση του Γουργούθακα έχει πραγματοποιηθεί σε όλο το βάθος του και δέκα σπηλαιοεξερευνητες/τριες έχουν ήδη φτάσει στο βαθύτερο σημείο του στα 1200μ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, βρίσκεται στην τοποθεσία «Ατζίνες» των Λευκών Ορέων και Ανατολικά της κορυφής του Αγίου Πνεύματος, στην περιοχή Μελιδονίου Αποκορώνου.

Είχε ανακαλυφθεί το 1990 από τη Σπηλαιολογική Αποστολή της ομάδας Catamaran πού εδρεύει στο Μontbeliard της Γαλλίας. Η Ομάδα αυτή, το 1996 προσέγγισε το βάθος των -452m. Το 1997 των –985m. Τον Αύγουστο του 1998 τελικά κατάφεραν να φθάσουν στον πυθμένα του σε βάθος –1208m, όπου βρίσκεται ένα όμορφο “σιφώνι” (μικρή λίμνη με νερό).

Με πληροφορίες από το cretalive 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό