24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Κουρσκ: Μαίνεται η μάχη σε ρωσικό έδαφος, μετά την ουκρανική αντεπίθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία, από την στιγμή που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια παράτολμη αντεπίθεση εισέβαλλαν σε ρωσικό έδαφος, αναγκάζοντας τη Ρωσία από εισβολέας να γίνει αμυνόμενη και να ρίξει στη μάχη εφεδρείες για να προστατέψει τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό στην περιοχή.

Σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές αντεπιθέσεις στη Ρωσία στη διάρκεια του διετούς πολέμου στην Ουκρανία, περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε ρωσικό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, αεροπορική κάλυψη από σμήνη drones και πυροβολικό, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σάρωσαν τα χωράφια και τα δάση των συνόρων προς τα βόρεια της συνοριακής πόλης Σούτζα, του τελευταίου επιχειρησιακού σημείου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «μείζονα πρόκληση». Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, – ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας – δεν είχαν προηγούμενη γνώση για την επίθεση και θα αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο.

Ο ανώτατος στρατηγός της Ρωσίας, αρχηγός γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, είπε στον Πούτιν την Τετάρτη ότι η ουκρανική επίθεση είχε σταματήσει στη συνοριακή περιοχή.

Ωστόσο, πολλοί φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ είπαν ότι οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι την Πέμπτη και ότι οι άμαχοι εκκενώθηκαν.

«Η Sudzha είναι βασικά χαμένη για εμάς. Και αυτός είναι ένας σημαντικός κόμβος εμπορευματικών μεταφορών», δήλωσε ο Γιούρι Ποντόλιακα, ένας δημοφιλής γεννημένος στην Ουκρανία φιλορώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ωθούνταν προς το βορρά προς το Λγκοβ.

«Γενικά, η κατάσταση είναι δύσκολη και συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της ουκρανικής επίθεσης έχει πέσει αισθητά».

Ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την επίθεση στο Κουρσκ. Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ επέκριναν την κατάσταση της άμυνας των συνόρων στην περιοχή του Κουρσκ, λέγοντας ότι ήταν πολύ εύκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να τις υπερκεράσουν.

Κρίσιμη καμπή

Οι μάχες γύρω από τη Σούτζα έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγκρουσης, του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο ανησυχεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί εάν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν να αποκτήσουν την ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία θέλει να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το 18% του εδάφους της, αν και η στρατηγική σημασία της συνοριακής επίθεσης δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρη.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η ουκρανική επίθεση ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις από το μέτωπο εντός της Ουκρανίας και να δείξει στη Δύση ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμα να πολεμήσει.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Κουρσκ, είπε ο Μεντβέντεφ, η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τους πολεμικούς της στόχους ώστε να περιλάβει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα σταματήσουμε μόνο όταν το θεωρήσουμε αποδεκτό και επικερδές για εμάς».

Η περιοχή που εκδηλώθηκε η ξαφνική ουκρανική αντεπίθεση σε ρωσικό έδαφος αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Το αέριο εξακολουθούσε να ρέει μέσω του αγωγού που μετέφερε περίπου 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023, περίπου το ήμισυ των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η Εθνοφρουρά της Ρωσίας δήλωσε ότι ενίσχυσε την ασφάλεια γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι κατέρριψαν ρωσικούς πυραύλους και drones

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης ότι κατέρριψε δύο από τους τέσσερις πυραύλους καθώς και τα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης.

Η Ρωσία εκτόξευσε δύο πυραύλους Kh-59, που καταρρίφθηκαν με επιτυχία από την Ουκρανία, και δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι πύραυλοι Iskander στοχοθέτησαν τη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ δεν παρείχε αναφορά για τις συνέπειες της επίθεσης σήμερα το πρωί.

Ο κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λισάκ δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πύραυλο πάνω από την περιφέρειά του στην κεντρική Ουκρανία. Ύστερα από διάφορες νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις εκεί, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι ένα 12χρονο αγόρι τραυματίστηκε και δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο κυβερνήτης του Κιρόβοχραντ Αντρίι Ραϊκόβιτς δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές καθώς η αντιαεροπορική άμυνα ήταν αποτελεσματική στην περιοχή αυτή της κεντρικής Ουκρανίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό