23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για μείωση βρετανικού ΑΕΠ κατά 35%

Ειδήσεις Ελλάδα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κατά 35% θα μπορούσε να συρρικνωθεί το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε μια περίπτωση τρίμηνης διάρκειας των αυστηρών μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που είναι σε ισχύ από τις 23 Μαρτίου.

Αυτό προκύπτει από έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR), που είναι επιφορτισμένο με τις επίσημες δημοσιονομικές προβλέψεις στη χώρα.

Τονίζοντας ότι δεν επιχειρεί πρόβλεψη για τη διάρκεια των μέτρων και ότι εκθέτει μόνο ένα σενάριο, το OBR βασίζεται σε μια υπόθεση εργασίας με αυστηρούς περιορισμούς για τρεις μήνες, τους οποίους θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις μήνες σταδιακής άρσης τους.

Η εκτίμηση τονίζει ότι μετά από τη δραστική μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα ακολουθούσε ταχεία αποκατάσταση. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020 θα διαμορφωνόταν στο -13%, αλλά με τροχιά σταθερής ανάπτυξης και χωρίς μακροπρόθεσμα πλήγματα.

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια μέσα στο δεύτερο τρίμηνο έτους, ξεπερνώντας το 10% του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό ανεργίας είναι 3,9% αυτή τη στιγμή.

Η αποκατάσταση των ανέργων στην αγορά εργασίας θα γινόταν με βραδύτερο ρυθμό από όσο η αποκατάσταση του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός θα αυξανόταν πρόσκαιρα κατά 273 δισεκατομμύρια λίρες κατά το τρέχον οικονομικό έτος ή κατά 14% του ΑΕΠ. Αυτό θα συνιστούσε το μεγαλύτερο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό