25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός COVID-19: Απαγόρευση κυκλοφορίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! [UPDATE 22/3/2020

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τρομακτική εξάπλωση του Κορονοϊού COVID-19 δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ήδη στην χώρα μας παρατηρείται συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων από τον φονικό ιό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τα κρούσματα αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στα 624, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 15. Σε αυτή τη φάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε τρομακτική πίεση και όλοι εύχονται να μην καταρρεύσει και ζήσουμε αντίστοιχες καταστάσεις όπως στη γειτονική Ιταλία. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν οι έντονες συστάσεις της κυβέρνησης και των ιατρικών αρχών δεν έπιασαν τόπο, καθώς αρκετοί αγνόησαν και αψήφησαν το μέτρο του «Μένουμε Σπίτι» και δεν περιόρισαν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Για αυτό και ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε στο δύσκολο για τους πολίτες, αλλά αναγκαίο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 23/3 (6 το πρωί) με ισχύ εώς τις 6 Απριλίου…

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται παρά μόνο για σοβαρούς λόγους σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι αφορούν:

Εργασία (σε περίπτωση αδυναμίας Τηλεργασίας)
Αγορά καταναλωτικών αγαθών (φάρμακα, τρόφιμα, φούρνοι κ.λπ)
Μετακίνηση για λόγους υγείας (Ιατρείο / Νοσοκομείο)
Μετάβαση στην Τράπεζα
Μετάβαση σε τελετή (υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος)
Μετακίνηση για φροντίδα ηλικιωμένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιών
Προσωπική άσκηση σε χώρο που είναι πλησίον της οικείας (απαγορεύονται οι συλλογικές δραστηριότητες) ή περίπατο κατοικιδιού
Μετακίνηση σε δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα παροχής υπηρεσιών
Εφάπαξ μετακίνηση σε όσους θέλουν να βρεθούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται στα αστικά κέντρα

 

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και εφόσον πρέπει να μετακινηθούν θα πρέπει να κατεβάζουν και να συμπληρώνουν την σχετική ειδική φόρμα βεβαίωσης κίνησης (περισσότερες πληροφορίες και για τους τρόπους απόκτησης της φόρμας θα έχουμε μόλις γίνουν διαθέσιμες) στην οποία θα πρέπει να αναγράφουν τα προσωπικά στοιχεία τους, όπως διεύθυνση κατοικίας, ονοματεπώνυμο κλπ. Παράλληλα, για μετακίνηση στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους. Τη προαναφερθείσα φόρμα, όπως και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να τα έχουν πάντοτε μαζί τους. Οι παραβάτες του μέτρου θα τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο.

Από το παραπάνω μέτρο εξαιρούνται οι δημόσιοι λειτουργοί, σώματα ασφαλείας και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

[UPDATE: 22/3/2020 – 19:00]

Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν την βεβαίωση τύπου Α, ενώ για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις θα υπάρχει η βεβαίωση τύπου Β. 

[UPDATE: 22/3/2020 – 19:20]

Στον ιστοχώρο forma.gov.gr μπορείτε να συνδεθείτε από σήμερα το βράδυ (δεν είναι ακόμη online) για να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε την βεβαίωση κυκλοφορίας που σας αφορά. (A ή Β). Η φόρμα τύπου A θα υπογράφεται άπαξ για τους εργαζόμενους και θα απαιτεί μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τον εργαζόμεν και τον εργοδότη. Για τις μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχει μια βεβαίωση, που είναι αναρτημένη στο forma.gov.gr που κωδικοποιεί έξι λόγους για μετακίνηση:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
μεταβαση σε κατάστημα προμηθειών
μετάβαση στην τράπεζα
Κίνηση για παροχή βοήθειας
Μετάβαση σε τελετή
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

Αυτό γίνεται είτε μέσω της φόρμας, είτε σε ένα λευκό χαρτί είτε με SMS στο 13033 όπου θα πρέπει να γράφετε τον έναν από τους έξι αριθμούς και το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας. Το SMS είναι δωρεάν.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό