Home Κορονοϊός • Κοροναϊός Κορονοϊός τηλεοπτικές άδειες: «Απαράδεκτη η απόφαση Μητσοτάκη να μην καταβληθεί φέτος η...

Κορονοϊός τηλεοπτικές άδειες: «Απαράδεκτη η απόφαση Μητσοτάκη να μην καταβληθεί φέτος η δόση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός τηλεοπτικές άδειες: Αιχμή αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλουν τα τηλεοπτικά κανάλια την δόση του 2020 για την απόκτηση της άδειας εθνικής εμβέλειας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κορονοϊός τηλεοπτικές άδειες: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει κάποιους από τους πιο πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με δειλά, ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα το φάσμα της φτώχειας του λουκέτου και της ανεργίας», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη» πράξη. Σημειώνει, δε, ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει πως «η έκκληση του κ. Μητσοτάκη για απόδοση του 50% των αποδοχών των βουλευτών για να μαζευτούν περίπου 300.000 ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιτομή του φαρισαϊσμού». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση μοιράζει με αδιαφάνεια και επιλεκτικά στον Τύπο, με σημερινή της απόφαση παραπέμπει για το 2021 τη δόση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει να καταβάλλει κάθε κανάλι για την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή 21 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Και αυτά μετά τις προκλητικές αποφάσεις για τους κλινικάρχες και τους εργολάβους παραχωρησιούχους των διοδίων στις εθνικές οδούς.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει κάποιους από τους πιο πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με δειλά, ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα το φάσμα της φτώχειας του λουκέτου και της ανεργίας. Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, που επιβεβαιώνει ότι η έκκληση του κ. Μητσοτάκη για απόδοση του 50% των αποδοχών των βουλευτών για να μαζευτούν περίπου 300.000 ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιτομή του φαρισαϊσμού».

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ρύθμιση, τα κανάλια απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν την ετήσια δόση του 2020 για την άδεια που έλαβαν από το ΕΣΡ το 2018. Κάθε αδειοδοτημένο κανάλι από τα 6 που έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά (ANT-1, ALPHA, STAR, OPEN, ΣΚΑΪ και MEGA) γλιτώνει τη δόση του 2020 που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε κανάλι γλιτώνει την καταβολή της δόσης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο ταμείο δεν θα εισπράξει συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Να σημειωθεί ότι οι 5 αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλλει ως τώρα 2 δόσεις των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, η τελευταία τον Μάϊο 2019, όλες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε, κανένα κανάλι δεν έχει καταβάλλει καμία δόση για την άδεια που έλαβε. Το MEGA που αδειοδοτήθηκε αργότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει καταβάλλει μόνο την αρχική δόση. Το αντίτιμο της κάθε άδειας είναι 35 εκατομμύρια ευρώ, πληρωτέα σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Η ΠΝΠ ΦΕΚ 75/30.3.2020 στο ακροτελεύτιο άρθρο 68 προβλέπει:

«Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015 (Α ́ 133), ειδικά για τους παρόχους επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου που κατέχουν σχετική άδεια περιεχομένου έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε εννέα (9) ετήσιες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρουμένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση. Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version