21.7 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά ζητούν 58 βουλευτές

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές προτείνουν μέτρα ώστε να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού και ενέργειας σε κάθε πολίτη. Ζητούν να μήν διακοπεί καμία σύνδεση.

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα μέτρα καθολικής πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημιας, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο του τομέα Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Οι 58 βουλευτές απευθύνουν την ερώτηση στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ζητούν απάντηση στο αν θα θεσμοθετηθούν μέτρα ώστε να υπάρχει, μεταξύ άλλων, «αδιάλειπτη παροχή νερού και ενέργειας σε όλους, για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα» καθώς και «να μη διακοπεί καμία σύνδεση νερού ή ενέργειας ώστε, κανείς να μην μείνει κανείς χωρίς πρόσβαση στα βασικά αυτά αγαθά, το διάστημα που η πολιτεία έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι ως μέτρο ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού».

Επίσης ζητούν «μέτρα για τη μη αύξηση, εντός του 2020, των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού» όπως επίσης «μέριμνα για τη δυνατότητα παράτασης εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πλήττονται έντονα». Τέλος αναφέρονται στην ανάγκη για «πρόβλεψη κάλυψης από την πολιτεία, του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια».

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές «ενώ λαμβάνονται μέτρα μείωσης του ενοικίου για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί η μη διακοπή/αποκοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τα μέτρα διευκόλυνσης των καταναλωτών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ, η κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, η έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και η επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία. Όμως τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, αλλά δεν απαντούν στο αίτημα μη αποκοπής της ηλεκτρικής σύνδεσης σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι ενταγμένα σε Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά παρά ταύτα λαμβάνουν έγγραφη προειδοποίηση αποκοπής για την πρώτη κατοικία τους αυτές τις ημέρες. Ενώ θα πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα που να αφορούν όλους τους παρόχους».

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν πως «η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης, και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό των δράσεων που υλοποιούμε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Ασκούν μάλιστα κριτική τονίζοντας ότι  «η ασαφής και χρονικά μη προσδιορισμένη αναφορά του κ. Χατζηδάκη, για τη δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, δεν περιλαμβάνεται, ακόμη, σε κάποια θεσμική απόφαση της κυβέρνησης και δεν εξασφαλίζει την κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας και νερού των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και τις υπόλοιπες χρεώσεις των λογαριασμών, όπως των ΟΤΑ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό