24 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κορονοϊός ΠΟΥ: Οι μάσκες από μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση»

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός ΠΟΥ μάσκες: Στο ερώτημα για τη χρησιμότητα της μάσκας έχουν πάρει θέση πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέστησε στους Αμερικανούς να φοράνε με δική τους πρωτοβουλία. Για τον ίδιο, είπε ότι θα την αποφύγει. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Κορονοϊός ΠΟΥ μάσκες: Οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Co19», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus //t.co/e5rc2jbeZu

— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 6, 2020

Από την πλευρά του, ο δρ. Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος για την πανδημία, δήλωσε το περασμένο Σάββατο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά άνοιξε την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.  

Διαβάστε: Τσιόδρας: «Δεν μιλάμε για peak, αλλά για επιπέδωση της καμπύλης»

Διαβάστε: Στις ΗΠΑ αναμένουν ένα νέο “Περλ Χάρμπορ” – Η Ευρώπη μετράει τις πληγές της

Σύσταση για χρήση μασκών στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης. Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι μόνο μια σύσταση, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

Θα είναι σε εθελοντική βάση, τόνισε και πρόσθεσε: Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια. Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (…) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες…δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα.

Το CDC επιμένει στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Πέμπτη παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του, η οποία πλέον μετρά περισσότερα θύματα από τον Co-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα. Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις μέχρι πρότινος συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου. 

Τι εκτιμά ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, την περασμένη Τετάρτη είχε κάνει λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων», τονίζοντας ότι «είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε», αλλά «με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου». «Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς».

Επανέλαβε αυτό που είπε και την Τρίτη, 31 Μαρτίου, ότι «οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς».

Πιο αναλυτικά, επισήμανε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν γι’ αυτά, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να φορούν μάσκες».

Παραδέχθηκε πως υπάρχει μια διχογνωμία: «Αντιλήφθηκα πως υπάρχει μια διχογνωμία: Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες γι’ αυτή την πανδημία. Άλλοι, εξίσου ειδικοί, πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά κι ότι ενέχει και κινδύνους, γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών. Βλέπω τη στρατηγική κάποιων χωρών και υγειονομικών τους αρχών σε μέρη της Ασίας να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να μιλούν ήδη γι’ αυτές τις στρατηγικές».

«Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί 100%. Σίγουρα το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς μας και σε αυτούς που περιποιούνται ασθενείς. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό