29.9 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός Περιβάλλον: Online ακτιβισμός για το κλίμα λόγω καραντίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός Περιβάλλον: Η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να ώθησε τους ακτιβιστές για το περιβάλλον να εγκαταλείψουν τις δημόσιες διαδηλώσεις, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία τους για την ευαισθητοποίηση του κοινού και προχωρούν σε διαδηλώσεις μέσω διαδικτύου.

Οι ακτιβιστές και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συμβουλεύουν τον κόσμο να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δημοσιεύουν φωτογραφίες και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα κύμα ψηφιακών απεργιών.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 17χρονη ακτιβίστρια που ενέπνευσε την ομάδα διαμαρτυρίας νέων «Friday», παρέμεινε στο σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα και πόσταρε μια φωτογραφία της μαζί με τα 2 σκυλιά της μαζί με ένα μήνυμα που καλούσε τους διαδηλωτές να «το πάνε διαδικτυακά».

School strike week 82. In a crisis we change our behaviour and adapt to the new circumstances for the greater good of society.

Join the #DigitalStrike – post a pic of you with a sign and use #ClimateStrikeOnline ! #schoolstrike4climate #fridaysforfuture #climatestrike #COVIDー19 pic.twitter.com/fZkjqN3DOw

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) March 13, 2020

Ομοίως, ένας συνασπισμός κλιματικών κινήσεων είχε προγραμματίσει διαμαρτυρίες γύρω από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή Ημέρα της Γης τον Απρίλιο, τις οποίες και ακύρωσε και μετακίνησε στο διαδίκτυο. Μια άλλη ομάδα, Earth Initiative & March for Science της Νέας Υόρκης, σχεδιάζει live streaming ρεπορτάζ και συζητήσεις σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Άλλες ιδέες για διαμαρτυρία εκτός από τα hastags και τα στοχευμένα βίντεο είναι οι διαμαρτυρίες μέσω Twitter, αλλά και τα απευθείας μηνύματα σε επιλεγμένους φορείς. Με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, οι ακτιβιστές ήλπιζαν να αναδείξουν την εικόνα της κλιματικής αλλαγής ενώ λίγες μέρες μετά τις εκλογές, οι ηγέτες του πλανήτη προγραμματίζονται να συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη για συνομιλίες με επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιέσεις για να βάλουν πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται σε μια δύσκολη εποχή λόγω πανδημίας γιατί οι ηγέτες παγκοσμίως και το ευρύ κοινό δύσκολα θα ασχοληθεί με το περιβάλλον εν μέσω της κρίσης και υπό το γενικότερο lock down. Δυστυχώς τα hashtags στο Twitter, όπως το #ClimateStrikeOnline και το #DigitalClimateStrike, είναι πολύ λιγότερο ορατά από τα τεράστια πλήθη στους δρόμους. Το θετικό είναι ότι οι νέοι που διεξάγουν τις διαμαρτυρίες για το κλίμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την οικοδόμηση του νέου κινήματος.

Αυτό εκφράστηκε από την κα O’Connor, την ιρλανδή ακτιβίστρια, η οποία δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει νέα πρόσωπα στα μηνύματα ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας που δεν είχε δει στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας της στο Cork. Είπε ότι οι τα μέλη τους ήταν προετοιμασμένα να προσαρμόσουν τη στρατηγική όπως και όπου ήταν απαραίτητο. «Οι διασταυρούμενες κρίσεις θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας», δήλωσε η κα O’Connor. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στάσιμη μια δράση σε σχέση με μια άλλη». Εκφράζεται επίσης, η αισιοδοξία ότι οι δημόσιες διαδηλώσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο. Εάν όχι, όλοι θα σεβαστούν τις συμβουλές να μείνουν μακριά από τους δρόμους για χάρη των ηλικιωμένων ανθρώπων, για τους οποίους η έκθεση σε κορονοϊό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

Και αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο η παλαιότερη γενιά μπορεί να αισθάνεται προς τους νέους, ότι δεν σταματούν και καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να σώσουν τον πλανήτη.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό