24.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Κορονοϊός οικονομία: Χειρότερη από του 2008 η οικονομική κρίση εκτιμά ο ΠΟΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός οικονομία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική ύφεση και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.

Κορονοϊός οικονομία: Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ, τόνισε ότι «οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».

Στο ίδιο μήκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκούρια υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 κι εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία. Μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι  αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. O ΟΟΣΑ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορoνοϊού. Συνεχίζοντας ο Γκουρία, τόνισε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν ήδη υπερβολικά αισιόδοξη.

Σε ύφεση και 20 πιο εύρωστες οικονομίες του πλανήτη

Οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στο σύνολό τους θα βρεθούν σε ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συνολικά, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ η συρρίκνωση αυτή θα φτάσει το 2% και στην ευρωζώνη το 2,2%. Η Κίνα, από την άλλη, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,3%, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται πολύ χαμηλό για τη χώρα αυτήν.

Ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόβλεψη έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μια εβδομάδα.

Παγκόσμια Τράπεζα – ΔΝΤ: Ανακούφιση χρέους στις φτωχές χώρες

Έκκληση στους θεσμικούς πιστωτές να προσφέρουν άμεσα ανακούφιση χρέους στις πιο φτωχές χώρες λόγω της δριμύτητας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού απήθυναν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κοινή τους δήλωση προς την Ομάδα των Είκοσι (G20). «Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να έχει βαρύτατες οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες στις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), όπου κατοικεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας» τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

«Με άμεση ισχύ – και σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους των πιστωτριών χωρών – η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλούν όλους τους διμερείς θεσμικούς πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από χώρες του IDA που ζητούν μια περίοδο ανοχής. Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες IDA να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ενώ θα δώσει και ένα περιθώριο χρόνου για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάθε χώρα» καταλήγουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό