28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός μετάδοση: «Έως και 8 μέτρα μπορεί να ταξιδέψει ο ιός», προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ [s]

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός μετάδοση: Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΜΙΤ, Λίντια Μπουρουίμπα, τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση από 1,5 έως 2 μέτρα, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Co-19.

Κορονοϊός μετάδοση: Σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», η επιστήμονας, η οποία έχει μελετήσει για μεγάλο διάστημα τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της, ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930. Αντί για την υποτιθέμενη ασφάλεια που θα πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας, από 1,5 έως 2 μέτρα, η καθηγήτρια Μπουρουίμπα προειδοποιεί ότι «τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα όλων των μεγεθών μπορούν να εκτοξευτούν σε απόσταση έως και 8,2 μέτρων». Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματά τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα.

Η ίδια εκφράζει φόβους ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας». Τέλος, κρούει τον κώδωνα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό ενώ θεραπεύουν ασθενείς με Co-19.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», υπογράμμισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια στην εφημερίδα «USA Today». Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με προσοχή τα νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα ανανεώσει την επιστημονική ενημέρωση καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες», επισημαίνει εκπρόσωπός του στην αμερικανική εφημερίδα.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα, θα είχαμε έως και 500.000 θύματα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, έκανε μία εφιαλτική εκτίμηση για την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Ο καθηγητής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επεσήμανε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η άμεση λήψη των μέτρων στη χώρα μας, προσθέτοντας: «Εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών».

«Τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης, αναφερόμενος στο σταθερό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι να κάνει τον κύκλο του ο ιός και να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα».

Αναφορικά με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τόνισε: «Σκοπός είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους. Εκεί, θα μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί».

Ερωτηθείς για τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», απάντησε ότι «σε ό,τι αφορά στην ανοσία της αγέλης, αναμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού. Σε ένα θετικό σενάριο. Χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο» πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό