35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός μέτρα Βρούτσης: Τι θα ισχύσει για τα 600 ευρώ και την έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός μέτρα Βρούτσης: «Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα», διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας.

Κορονοϊός μέτρα Βρούτσης: «Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως επισημαίνει, η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.

«Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης. Όσον αφορά στο πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους. «Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» εξηγεί ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

Δηλώσεις Σταϊκούρα

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ανέφερε πως σχετικά με τη στήριξη ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κ.α., μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ, το συνολικό ύψος του εν λόγω προγράμματος θα ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα στηριχθούν από αυτό περίπου 300.000 επαγγελματίες. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κλάδων που πλήττονται από τον κορoνοϊό ενώ σημείωσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ με τους οποίους θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι κλάδοι.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους. Τόνισε δε, ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Ενώ, εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας. (διαβάστε αναλυτικά)

Αχτσιόγλου: Απόλυτος εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων

«Απόλυτο εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμενων», χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου «το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για πρόγραμμα κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων». Όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση, το εν λόγω μέτρο «επιβεβαιώνει δυστυχώς πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των εργαζομένων εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση».

«Μετά από παλινωδίες για το αν οι επιστημονικοί κλάδοι μπορούν να λάβουν το έκτακτο επίδομα, η κυβέρνηση τελικά τους εξαίρεσε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα κατάρτισης για την ψηφιακή τους εκπαίδευση», σημειώνει προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό της αγωνίας και των αναγκών των επαγγελματιών». «Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια λεφτόδεντρα υπάρχουν όχι μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές αλλά και για τα κέντρα κατάρτισης», καταλήγει. (διαβάστε εδώ)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό