25.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Κορονοϊός Ιταλία: Οι Ιταλοί κατεβάζουν τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κτίρια τους []

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός Ιταλία: Μηνύματα αλληλεγγύης όπως αυτό της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και δημοσιεύματα όπως αυτό της Bild, δεν φαίνεται να πείθουν τους Ιταλούς, οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έλλειψη αλληλεγγύης προς τη χώρα τους που μαστίζεται από την πανδημία.

Κορονοϊός Ιταλία: Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ενέργεια πολλών ιταλών αξιωματούχων να κατεβάσουν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας την με την ιταλική. Η κυβέρνηση Κόντε δεν έχει πάρει επίσημα θέση, αν και φαίνεται να την επικροτεί. ενώ δεν λείπουν και κάποιες ακραίες πράξεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με αγανακτισμένους Ιταλούς να καίνε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένδειξη αγανάκτησης. Οι αξιωματούχοι κατέβασαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη θέση της τοποθέτησαν τη σημαία της Κίνας αλλά και της Ρωσίας , σε κάποιες περιπτώσεις, μιας και ήταν οι χώρες που προσέφεραν ιατρική βοήθεια στην γειτονική Ιταλία.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Βερόνα, Φλάβιο Τόζι στέλεχος της Λέγκα του Σαλβίνι, έδωσε εντολή να κατέβουν όλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κτίρια στην πόλη. Στη συνέχεια ακολούθησε ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι στην Ιταλία, κυρίως των πόλεων της Λομβαρδίας και του Βένετο. Οι Ιταλοί είναι αγανακτισμένοι και δίκαια θα μπορούσε να πει κάποιος με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και την άκαμπτη στάση της Γερμανίας η οποία έχει πει «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον κορονοϊό.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ιταλία: Έρευνα αποκαλύπτει τον εφιάλτη – Πολύ περισσότεροι οι νεκροί και τα κρούσματα

BIG – The Vice-President of Italien Parliament lifted the #EU flag and replaced it with Italian flag!#COVIDー19 #Italy #COVID19 #COVIDpic.twitter.com/AOges1Aijr

— ISCResearch (@ISCResearch) April 1, 2020

Η έλλειψη αλληλεγγύης έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές αντι – ευρωπαϊκό κύμα αγανάκτησης στη γειτονική χώρα, ενώ η κίνηση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την πτήση ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους με βοήθεια για τον κορονοϊό από τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio όταν η πρώτη βοήθεια είχε φτάσει από την Κίνα και απευθνόμενος στον ιταλικό λαό μέσω facebook είχε πει: «Ήθελα να σας δείξω την πρώτη βοήθεια που έφτασε: Από την Κίνα», είχε πει ο di Maio δείχνοντας ένα βίντεο από ένα φορητό υπολογιστή που είχε μπροστά του και στο οποίο φαίνονταν άτομα με μάσκες να κατεβαίνουν τις σκάλες ενός αεροπλάνου. «Είναι ειδικό ιατρικό προσωπικό το οποίο αντιμετώπισε τον κορονοϊό στην Κίνα και τώρα φτάνει στην Ρώμη», σημείωσε με έμφαση ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για να τονίσει: «Αυτή είναι βοήθεια. Αυτή είναι αλληλεγγύη».

#EU Flag Burnt On Italian Streets#Italy we are with you 🇮🇹 pic.twitter.com/FIOOlCu824

— Vinnie Sullivan 🇬🇧 (@greatwhitevin) March 31, 2020

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είμαστε στο πλευρό σας

Την αλληλεγγύη της προς την Ιταλία εκφράζει με επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παράλληλα αναφέρεται σε ουσιαστικά μέτρα αλληλεγγύης προς τις χώρες που επλήγησαν εντονότερα από τον κορονοϊό. «Η Ιταλία επλήγη από τον κορονοϊό περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που ήταν αδιανόητη. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται οριστικά από την αγάπη των συγγενών τους. Γιατροί με τα δάκρυα στα μάτια στις νοσοκομειακές πτέρυγες, με το πρόσωπο να βυθίζεται μέσα στις παλάμες τους», γράφει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια τονίζει: «Σήμερα η Ευρώπη κινητοποιείται στο πλευρό της Ιταλίας. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη από την αρχή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τις πρώτες ημέρες της κρίσης, μπροστά στην ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, ήταν πολλοί εκείνοι που ασχολήθηκαν μόνο με τα προβλήματα του οίκου τους. Δεν κατάλαβαν ότι μπορούμε να νικήσουμε την πανδημία αυτή μόνο μαζί, ως Ένωση. Ήταν μια επιζήμια συμπεριφορά, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτές τις ημέρες η τήρηση της απόστασης μεταξύ των ανθρώπων είναι βασικής σημασίας για την ασφάλειά μας. Αντιθέτως, η απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θέτει όλους σε κίνδυνο».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαιώνει ότι «στο μεταξύ, η Ευρώπη άλλαζε βηματισμό. Κάναμε ο,τι ήταν δυνατόν ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να σκέπτονται ως ομάδα και να προσφέρουν μια συντονισμένη απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα», εξηγεί. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε ειδική ευρωπαϊκή στήριξη προς τους εργαζόμενους και υπέρ εκατομμυρίων Ιταλών που στη φάση αυτή δεν μπορούν να εργαστούν.

«Η Ένωση θα διαθέσει μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ των χωρών που επλήγησαν πιο σκληρά από τον ιό, αρχίζοντας από την Ιταλία, για να αντιμετωπιστεί η μείωση των μισθών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Αυτό θα καταστεί δυνατό χάρη σε εγγυημένα δάνεια από μέρους όλων των χωρών μελών, επιδεικνύοντας έτσι πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όλες οι χώρες θα συνεισφέρουν και η πρωτοβουλία αυτή θα ονομαστεί Sure», γράφει η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπενθυμίζει, τέλος, ότι «χθες προτάθηκε κάθε ευρώ που έχει περισσέψει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζονται». «Η κρίση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρώπη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποτύχει. Τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια. Θα προσδιορίσουν την μορφή της Ευρώπης του αύριο», ολοκληρώνει την γραπτή παρέμβασή της στην εφημερίδα La Repubblica η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Bild: Siamo con voi!

H γερμανική εφημερίδα Bild δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα κείμενο με τίτλο «Είμαστε μαζί σας!», λόγω των διάχυτων αντιγερμανικών αισθημάτων των Ιταλών εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας να εκδώσει ομόλογα κορονοϊού. Το κείμενο δημοσιεύεται και στα ιταλικά υπό τον ίδιο τίτλο, “Siamo con voi!”.

Ακολουθεί το κείμενο του δημοσιεύματος της Bild:

«Θρηνούμε μαζί σας για τους νεκρούς σας. Συναισθανόμαστε τον πόνο σας, επειδή είμαστε σαν αδέλφια. Το οικονομικό μας θαύμα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς εσάς. Φέρατε το καλό φαγητό μαζί σας. Ξαφνικά υπήρχαν τα  αντιπάστι, οι φαρφάλες, το τιραμισού. Δεν είχαμε πλέον μόνο πατάτες, ξινό λάχανο και ρολό κιμά. Ιταλία, χώρα της πρώτης μας νοσταλγίας. Με το σκαθάρι (Volkswagen) ήρθαμε σε σας, στη Ριβιέρα, στο Ρίμινι, στη συνέχεια στο Κάπρι, στη Βενετία, στην Τοσκάνη. Θέλαμε την τυρκουάζ θάλασσα και τη μυρωδιά των ανθισμένων λεμονιών, θέλαμε να σιγομουρμουρίσουμε τα τραγούδια  του Ουμπέρτο Τότσι και του Πάολο Κόντε – Θέλαμε “Un Gelato al Limon”.

Θέλαμε πάντα να είμαστε λίγο σαν εσάς. Τόσο χαλαροί, τόσο όμορφοι, τόσο παθιασμένοι. Θέλαμε να μαγειρεύουμε ζυμαρικά όπως εσείς, να πιούμε ένα καμπάρι με σόδα όπως εσείς, να ερωτευόμαστε όπως εσείς. Την ντόλτσε βίτα. Γι ‘αυτό σας ζηλεύαμε πάντα. Τώρα σας βλέπουμε να αγωνίζεστε. Σας βλέπουμε να υποφέρετε. Δεν είναι ακριβώς πιο εύκολη η κατάσταση και σε μας, είναι πολύ χειρότερη όμως σε σας. Εξαντλημένοι νοσηλευτές που κοιμούνται στις καρέκλες,  γιατροί που πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Είμαστε νοερά μαζί σας. Θα τα καταφέρετε γιατί είστε δυνατοί. Η δύναμη της Ιταλίας είναι να χαρίζει αγάπη σε άλλους. Αυτό θα σας βγάλει από την κρίση. Ciao, Italia. Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα. Για έναν εσπρέσο, ένα vino rosso. Είτε σε διακοπές  είτε στην πιτσαρία».



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό