26.7 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Κορονοϊός Ιταλία: Μειώθηκε αισθητά η ατμοσφαιρική ρύπανση [vid]

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός Ιταλία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί αισθητά

Κορονοϊός Ιταλία: Μειώθηκε δραστικά η ατμοσφαιρική ρύπανση τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, μετά την καραντίνα στην οποία μπήκε όλη η χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάδοση του Covid-19. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν για άλλη μια φορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στις εκπομπές αερίων. Σημειώνεται πως η Κίνα πρώτη σημείωσε σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά την απαγόρευση των ταξιδιών από την κυβέρνηση και την επιβολή καραντίνας.

Παρόμοιο είναι και το σκηνικό στην Ιταλία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου – ενός επιβλαβούς αερίου που εκπέμπεται από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοκίνητα και εργοστάσια- στην περιοχή Po Valley της βόρειας Ιταλίας. «Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα δεδομένα λόγω του νέφους και των καιρικών αλλαγών, είμαστε πολύ σίγουροι ότι η μείωση των εκπομπών οφείλεται στην καραντίνα που έχει υποβληθεί η χώρα», αναφέρει ο Κλάους Ζένερ σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, ο οργανισμός δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν τις διακυμάνσεις των εκπομπών αερίων σε ολόκληρη την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα επίπεδα ρύπανσης έχουν μειωθεί αισθητά πάνω από την βόρεια Ιταλία. Τονίζεται πως η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, με με περισσότερα από 15.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 1.000 νεκρούς.

Ο δορυφόρος Sentinel-5P παρακολουθεί την ατμόσφαιρα και διαθέτει το όργανο Tropomi -το πιο ακριβές σήμερα για τη μέτρηση της ρύπανσης από το διάστημα-, που μπορεί να «χαρτογραφήσει» μια πλειάδα αερίων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα αερολύματα κ.ά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό