31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός: Η πανδημία καθάρισε τα νερά της Βενετίας – Τώρα φαίνονται τα ψάρια [pics]

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός: Ο ιός που έχει γεμίσει τρόμο τον πλανήτη, έχει και τα… καλά του.

Κορονοϊός: Για το περιβάλλον τουλάχιστον όπως φάνηκε και από τις μετρήσεις της ρύπανσης, αρχικά στην Κίνα, αλλά τώρα και στην Ευρώπη που πλέον είναι το επίκεντρο της πανδημίας. Στην Βενετία, τα σκοτεινά και μαύρα νερά των καναλιών έχουν αρχίσει να καθαρίζουν και να φαίνονται τα ψάρια που κολυμπούν μέσα. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα η φύση ανέκαμψε, με μόνο λίγες ημέρες ανάπαυλας από την ανθρώπινη δραστηριότητα, που ονομάζουμε “παραγωγική”. Μέσα από αυτό το τυχαίο γεγονός αναδείχτηκε πόσο εύκολο θα ήταν να αντιστραφεί η καταστροφική πορεία  του πλανήτη, αν λαμβάνονταν οι σωστές αποφάσεις και εφαρμόζονταν.

“Αν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, όπως απέναντι σε μία πανδημία, ίσως θα ήταν εφικτό να την καθυστερήσουμε” δήλωσε ο Κρίστοφερ Τζόουνς, του CoolClimate Network, με έδρα το πανεπιστήμιο Berkeley, της Καλιφόρνια. “Μπορούμε να βοηθήσουμε να αποφευχθούν τέτοιες κρίσεις στο μέλλον, αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι. Νομίζω ότι υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε από την κρίση με τον κορονοϊό” πρόσθεσε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι και η εικόνα μέσω δορυφόρου, είναι ανάλογη, δείχνει δηλαδή ραγδαία μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό. “Το διοξείδιο του άνθρακα, συνδέεται με την βιομηχανική παραγωγή, με την ηλεκτροπαραγωγή και τις συγκοινωνίες, άρα ό,τι επηρεάζει όλα αυτά, επηρεάζει τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου” πρόσθεσε. 

Here’s an unexpected side effect of the pandemic – the water’s flowing through the canals of Venice is clear for the first time in forever. The fish are visible, the swans returned. pic.twitter.com/2egMGhJs7f

— Kaveri 🇮🇳 (@ikaveri) March 16, 2020

Κίνα: Μειώθηκε 25% η ρύπανση σε πέντε μέρες!

Δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA δείχνουν μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα. Ο περιορισμός των κινήσεων οχημάτων αλλά και τα κλειστά εργοστάσια, οδήγησαν σε εντυπωσιακή πτώση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, που αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Independent, οι εκπομπές ρύπων στην Κίνα μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο την περίοδο 10 με 15 Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστική δε η σύγκριση των δύο εικόνων, συγκρίνοντας την κατάσταση εκείνη την περίοδο σε σχέση με την περίοδο 1-20 Ιανουαρίου.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο δραματική μείωση στα επίπεδα ρύπανσης σε μία τόσο μεγάλη έκταση λόγω ενός γεγονότος», ανέφερε η Fei Liu, ερευνήτρια του Goddard Space Flight Centre της NASA. Η προηγούμενη αξιοσημείωτη μείωση που ανέφερε, αφορούσε στην οικονομική κρίση του 2008 μόνο που τότε η μείωση ήταν πιο σταδιακή. Η σύγκριση ανάμεσα στα επίπεδα ρύπανσης στην Ουχάν στο ξεκίνημα του 2019 και του 2020 είναι συγκλονιστική. 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό