27.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός: Η καραντίνα έφερε έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία καταγράφεται για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας αυτήν την περίοδο λόγω των συνθηκών καραντίνας και του εγκλεισμού στο σπίτι.

Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας παρατηρείται διεθνώς σε παρόμοιες περιόδους όπου οι σύζυγοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μαζί στο σπίτι. Όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή και των καλοκαιρινών διακοπών. Τα αδιαφιλονίκητα θύματα φυσικά είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Κάποιοι μένουν σπίτι για να προφυλάξουν και να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό και ξεσπούν πάνω σε όποιον είναι μέσα σ’ αυτό.

 Η Γενική Γραμματεία Ισότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου  προωθεί έντονα την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «15900», τηρώντας το απόρρητο και την απαιτούμενη εχεμύθεια. «Οι σύμβουλοι μας παρέχουν ψυχοκοινωνικές συμβουλές και άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, γι΄ αυτό όσες γυναίκες υφίστανται βία στη δουλειά τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον πρέπει να μας καλέσουν, να ενθαρρυνθούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», αναφέρει σε συνέντευξή της στο reader.gr η η Γενική Γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα. Και συμπληρώνει ότι υπάρχει ευθεία συνεργασία με την Αστυνομία η οποία ανταποκρίνεται άμεσα σε όσα περιστατικά καταγγέλλονται ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και τα αρμόδια τμήματα κατά της  Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. «Καμιά γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη της, πόσω μάλλον τώρα τις μέρες  του κορονοϊού.  Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε», καταλήγει η  κ. Συρεγγέλα.

Οι γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν μια κακοποιητική κατάσταση εκτός από τη γραμμή 15900 μπορούν να στείλουν email στο [email protected]. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί. Όλες οι κλήσεις και τα emails απαντώνται από τους συνεργάτες του Women SOS σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνουμε εδώ την Eθνική Γραμμή SOS  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 1056 και τον αριθμό 100 της Αστυνομίας.

Δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην Κύπρο, λόγω κορονοϊού

Ο κατ’ οίκον περιορισμός για τον φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού «εκτόξευσε» τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στην Κύπρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, (ΣΠΑΒΟ) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα οι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% με τις κλήσεις να φτάνουν τις 750 μέσα σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου Δρ Άντρη Ανδρονίκου, που μίλησε στην εκπομπή «Αlpha Καλημέρα», ο κατ’ οίκον περιορισμός αποτελεί ένα «εργαλείο στα χέρια των δραστών».

«Δυστυχώς, αναμέναμε αυτή την αυξητική τάση απέναντι στα περιστατικά βίας που έπρεπε να διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή ο περιορισμός που έχει τεθεί ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της επιδείνωσης εξάπλωσης αυτού του ιού, ταυτόχρονα αποτελεί και εργαλείο στα χέρια των δραστών αφού μέσα από αυτό τον περιορισμό όπου γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο σπίτι επομένως απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή και από τους χώρους εργασίας τους με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έχουν στη ζωή των γυναικών να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της βίας» τόνισε η Δρ Ανδρονίκου.

Προφανώς κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τη σημασία του #ΜένουμεΣπίτι και βρίσκουν την ευκαιρία να συνεχίζουν το τραγικό τους «έργο». Οι γυναίκες και τα παιδιά που λόγω της ιδιότυπης αυτής κατάστασης μένουν περισσότερο από ποτέ σπίτι για να προφυλαχθούν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν χειρότερο ίσως εχθρό. Καμιά γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση δεν πρέπει να είναι μόνη της ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό