31.3 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός Ελλάδα: Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 7% από την Scope Ratings

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ύφεση που θα χτυπήσει την ελληνική οικονομία το 2020, λόγω της πανδημίας το κορονοϊού, προχωρά ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί ότι η Ελλάδα (αξιολόγηση ΒΒ/ προοπτικές θετικές) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ από την πανδημία του Co-19 μέσω της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού που έχει πληγεί σοβαρά, αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

 Όπως υπογραμμίζει η Scope, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας του Co 19, λόγω της υψηλής εξάρτησής  της στον τουρισμό -ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα- καθώς και λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία. Όσον αφορά τις τράπεζες, η Scope αναφέρει πως η αδύναμη κερδοφορία και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.Έτσι, όπως εξηγεί, αναθεωρεί την εκτίμησή της για την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο -7% για το 2020.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης σπεύδει να σημειώσει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό από την τρέχουσα αστάθεια των κεφαλαιαγορών, δεδομένου ότι μεγάλο μερίδιο του χρέους κατέχεται από τους επίσημους πιστωτές, με πολύ μεγάλη μέση διάρκεια λήξης και σημαντική αποθεματοποίηση μετρητών.

Τέλος, η Scope Ratings αξιολογεί πολύ θετικά την πρόσφατη ένταξη των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία από την ΕΚΤ, το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σφοδρό χτύπημα στην Ευρωζώνη

Η Scope προβλέπει ύφεση της τάξεως του 0,5% για την παγκόσμια οικονομία, και 6,5% στην Ευρωζώνη. Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν τόσο η Ιταλία (αύξηση του δημόσιου χρέους στο 145% του ΑΕΠ) και η Ισπανία (ύφεση 8%, αύξηση δημόσιου χρέους στο 110% του ΑΕΠ) όσο και η Γερμανία σε μικρότερο βαθμό ωστόσο, λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης που φτάνει το 3,8% του ΑΕΠ (5,2% και 65-70% αύξηση δημόσιου χρέους).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό