22.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Κορονοϊός ΕΚΤ: Καταργείται το όριο του 33% στις αγορές κρατικών ομολόγων

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός ΕΚΤ: Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες ερίζουν για τα κορονομόλογα η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μια απόφαση σταθμό που της παρέχει απεριόριστη δύναμη για να καταπολεμήσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Κορονοϊός ΕΚΤ: Ειδικότερα η Κεντρική Τράπεζα καταργεί τα όρια ανά κράτος-μέλος στις αγορές κρατικών ομολόγων. Όπως είχε προϊδεάσει την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) των 750 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των χρηματοοικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, η τράπεζα πλέον θα μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα πέρα από το όριο του 33% του χρέους που εκδίδει η κάθε χώρα. Η νομική γνωμάτευση, που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, επίσης ορίζει ότι στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα με πολύ πιο βραχυπρόθεσμη ωρίμανση (ως και 70 μέρες) – το προηγούμενο κατώτατο όριο ήταν ένας χρόνος.

Ο όρος του pari passu (που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν είναι προνομιούχος πιστωτής έναντι του ιδιωτικού τομέα) ισχύει για τις νέες αγορές, όπως ίσχυε και αυτές υπό το αρχικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP). Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη του 2018 να απορρίψει προσφυγή κατά του PSPP βασιζόταν στο όριο του 33%, που επέτρεπε στην ΕΚΤ να ισχυριστεί ότι οι αγορές δεν αποτελούσαν νομισματική χρηματοδότηση.Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει νέες νομικές προσφυγές εναντίον του νέου προγράμματος.

Στα δύο η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κορονο-ομόλογα – Σύνοδος κορυφής στις 17:00 με τηλεδιάσκεψη

Όπως σημειώνει στο Bloomberg η Bank Pictet & Cie η νέα απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί game changer για την αγορά ομολόγων. Ουσιαστικά αφαιρεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές που μπορεί να κάνει, ενώ το νέο QE μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 εάν χρειαστεί. 

Κάποιοι βεβαίως σχολιάζουν ότι η απελευθέρωση αυξάνει το ρίσκο, παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο και δημιουργεί σκηνικό ωμής παρέμβασης στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Άλλοι αναλυτές όμως σημειώνουν πως η ΕΚΤ πλέον μειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης άλλων εργαλείων όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ που σχεδιάστηκε το 2012 από τον Μάριο Ντράγκι.  Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την τρέχουσα κρίση χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΟΜΤ που επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερο όγκο χρέους ενός κράτους ωστόσο αφορά τις χώρες που εντάσσονται στο ταμείο διάσωσης του ESM και έχει αρκετούς περιορισμούς.

Δημοσιεύτηκε το waiver για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Εξάλλου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  Στην απόφαση περιλαμβάνεται η εξαίρεση (waiver) για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ. Ειδικότερα, σημειώνεται: “Εξαίρεση ως προς τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου

Παρά τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 2 της απόφασης (ΕΕ) 2020/188 (ΕΚΤ/2020/9), είναι αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος PΕPP εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια αγορών της παραγράφου 4 του εν λόγω άρθρου.”

Ράλι στα ομόλογα λόγω ΕΚΤ – Στο 1,41% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού

Ράλι καταγράφουν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις πληροφορίες για κατάργηση των ορίων για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά.Ειδικότερα:

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί στο -0,309% από -0,293%.
Το 10ετές της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 1,411% από 1,576%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10 ετούς υποχωρεί στο 0,766% από 0,865%.
Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχωρεί στο 0,259% από 0,341%,
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,889% από 1,004%.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,04%

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό