18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός – Βρετανία: Στους 144 οι νεκροί – 3.269 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό έφτασε τους 144, αύξηση δηλαδή κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.

Στη γειτονική Ιρλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα στα 557, από 366 χθες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής στη χώρα.

Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η βασιλική οικογένεια θα συνεισφέρει, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του να ξεπεράσει την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Πολλοί από εμάς θα χρειαστεί να βρούμε νέους τρόπους στο να διατηρήσουμε επαφές ο ένας με τον άλλο και να διασφαλίσουμε ότι οι αγαπημένοι μας είναι ασφαλείς. Είμαι βέβαιη ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» επισήμανε η 93χρονη Ελισάβετ σε ένα μήνυμα που απηύθυνε προς τον βρετανικό λαό.

«Να είστε βέβαιοι ότι η οικογένειά μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε» υπογράμμισε.

Χθες, η βασίλισσα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα ετήσια γκάρντεν πάρτι της και σειρά εκδηλώσεων και ότι θα μεταβεί σήμερα στο κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, μαζί με τον 98χρονο σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο για το Πάσχα. Τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν μια «λογική προφύλαξη».

«Καθώς ο Φίλιππος κι εγώ φθάσαμε στο Ουίνδσορ σήμερα, γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι και οικογένειες σε ολόκληρη τη Βρετανία και στον κόσμο έχουν εισέλθει σε μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας και αβεβαιότητας» συνεχίζει το μήνυμα της Ελισάβετ.

«Σε όλους μας έχει συσταθεί να αλλάξουμε τις κανονικές ρουτίνες μας και το συνηθισμένο μοτίβο της ζωής μας για το καλό των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε και ιδίως προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

«Σε εποχές, όπως αυτή, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία του έθνους μας έχει σφυρηλατηθεί από ανθρώπους και κοινότητες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εργαστούν ως ένας, επικεντρώνοντας τις κοινές μας προσπάθειες στον κοινό στόχο» τονίζεται στο μήνυμα.

«Είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για τις γνώσεις και την αφοσίωση των επιστημόνων μας, του ιατρικού προσωπικού και των μελών των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών. Όμως, τώρα, περισσότερο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν μας, έχουμε όλοι ένα ουσιαστικά σημαντικό μερίδιο να αναλάβουμε ως πολίτες, σήμερα και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες».

Σηκώνεται η κρεμαστή γέφυρα και κλείνει από αύριο ο Πύργος του Λονδίνου

Άντεξε ένοπλες επιθέσεις και στάθηκε προστάτης πάνω από την βρετανική πρωτεύουσα για σχεδόν 1.000 χρόνια. Ελέω πανδημίας κορονοϊού, ο Πύργος του Λονδίνου θα αναγκαστεί να κλείσει από αύριο, Παρασκευή.

«Με βαριά καρδιά, σηκώνουμε την κρεμαστή γέφυρα», ανέφερε η ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό στο twitter του επιβλητικού φρουρίου, που κάποτε λειτουργούσε ως φυλακή και σήμερα φιλοξενεί κοσμήματα του θρόνου και αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

«Αυτό το εκπληκτικό κτίριο άντεξε πολλά στην χιλιόχρονη ιστορία του και θα ανακάμψουμε από αυτό και εμείς», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ο Πύργος, μαζί με το Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ, πρώην κατοικία του βασιλιά Ερρίκου Η’ και το Παλάτι του Κένσινγκτον, σημερινή κατοικία του εγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του, Κέιτ, συγκαταλέγονται στα έξι βασιλικά ανάκτορα που κλείνουν εξαιτίας του κορονοϊού.

«Αυτό γίνεται για να προστατεύσουμε την ευημερία των επισκεπτών μας και την απίστευτα αφοσιωμένη ομάδα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός Historic Royal Palaces, ο οποίος συντηρεί μερικά από Ανάκτορα της βρετανικής μοναρχίας τα οποία δεν κατοικούνται πλέον.

«Τα έξι εκπληκτικά ιστορικά κτίρια που βρίσκονται υπό την επιμέλειά μας, έχουν βιώσει 1.000 χρόνια ιστορίας, από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι την Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου. Ανέκαμψαν στο παρελθόν – και έτσι θα ανακάμψουμε και εμείς».

Φυλασσόμενα από τους διάσημους Φρουρούς του Πύργου του Λονδίνου (Beefeaters) με τις χαρακτηριστικές σκούρες μπλε και κόκκινες στολές, ο Πύργος του Λονδίνου είναι επίσης τόπος κορακιών. Ο θρύλος λέει ότι εάν ποτέ τα κοράκια φύγουν, τότε το κάστρο και το βασίλειο θα πέσουν.

«Φυσικά θα φροντίσουμε καλά τα κοράκια κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Θα είναι ασφαλή στο φρούριο μέχρι να σας δούμε ξανά», ανέφερε σε άλλη ανάρτηση στο twitter, η διοίκηση του Πύργου.

Η Βρετανία δεν θα κατορθώσει να αντιστρέψει την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού και εργάζεται για να εξασφαλίσει την διαχείριση της έκρηξης COVID-19 μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι.

Ο καθηγητής Γουίτι δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν σήμερα μία σχετική βεβαιότητα για τα ποσοστά θνητότητας της COVID-19, αλλά προειδοποίησε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο μέχρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν το διαγνωστικό τεστ.

Την ίδια ώρα, γενικά στη Βρετανία και ειδικότερα στο Λονδίνο, παρά τη διαφορετική αρχικά αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Μπόρις Τζόνσον, λαμβάνονται δρακόντια μέτρα, βάζοντας σταδιακά τη χώρα σε «καραντίνα» προκειμένου να συγκρατηθεί η διασπορά του νέου κορονοιού.

Έως και 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο έχουν κλείσει από σήμερα έπειτα από σύσταση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκειμένου να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η εταιρεία Transport for London (TfL), η οποία διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο.

«Έως 40 σταθμοί του μετρό που δεν έχουν ανταπόκριση με άλλες γραμμές θα κλείσουν μέχρι νεοτέρας», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Τα νυχτερινά δρομολόγια κάποιων γραμμών του μετρό αναστέλλονται για τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ενώ θα περιοριστούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν τη σύνδεση με σταθμούς μετρό. H TfL κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για «μη απαραίτητες μετακινήσεις».

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μετακινούνται (…) εκτός κι αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Κλειστά τα σχολεία από Δευτέρα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ήδη συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις και αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της χώρας από την Παρασκευή το βράδυ. Εξάλλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας co-19, κυρίως στο Λονδίνο όπου εξαπλώνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα έκτακτο νομοσχέδιο που θα δίνει στα αρχές ειδικές εξουσίες για διάστημα έως και δύο ετών, όπως το να συλλαμβάνουν και να θέτουν σε καραντίνα άτομα προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Όταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε αν χρειάζεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να τεθεί σε καραντίνα το Λονδίνο, όπου μπαρ, επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς παραμένουν γεμάτα, ο Τζόνσον απάντησε: «Πάντα λέγαμε ότι θα λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή».

Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή 20.000 μέλη του στρατού προκειμένου να συνδράμουν, αν χρειαστεί, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από την πλευρά της η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να αναχωρήσει από το Λονδίνο για τον πύργο της στο Ουίνδσορ, ενώ αναβλήθηκε και η επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Ακόμα 32 θάνατοι λόγω κορωνοϊού σημειώθηκαν στην Αγγλία την Τετάρτη και ακόμα ένας ασθενής κατέληξε στη Σκωτία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 104.

Συνολικά στην Αγγλία 99 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, στη Σκωτία τρεις και στην Ουαλία δύο. Οι περισσότεροι θάνατοι πιστεύεται ότι σημειώθηκαν στο Λονδίνο.

.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό