Home Κορονοϊός • Κοροναϊός Κορονοϊός αγορά: Ομάδα κρούσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κορονοϊός αγορά: Ομάδα κρούσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός αγορά: Η επιτροπή καλεί της επιχειρήσεις να μην οδηγούνται σε υπερβολικές ανατιμήσεις και παράνομες συμπράξεις, παρά την μεταβολή των συνθηκών

Κορονοϊός αγορά Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ομάδα κρούσης για την αντιμετώπιση παραβάσεων στην αγορά δημιουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η ομάδα αυτή θα έχει ελεγκτικό αλλά και ενημερωτικό ρόλο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από την πλευρά της επιτροπής «στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού  παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να επέμβει, όπου χρειάζεται, ως αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού, με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και την οικονομική ανάπτυξη».

Σημειώνεται επίσης ότι για τον λόγο αυτό «προέβη στη σύσταση ειδικής ομάδας κρούσης Co-19_Competition. Έργο της ομάδας κρούσης είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων και των πολιτών, σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού, υπό την μορφή δελτίων τύπων και ερωταπαντήσεων, η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις έρευνες της Ε.Α. σε νευραλγικούς αυτήν την περίοδο επιχειρηματικούς κλάδους, η ενημέρωση του κοινού για διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της Υπηρεσίας στις παρούσες συγκυρίες και η ανάρτηση των δράσεων των άλλων εθνικών αρχών ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας αυτής είναι επίσης η δημιουργία ενός κόμβου συγκέντρωσης των ερωτημάτων φορέων και επιχειρήσεων σχετικά με πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν και τη συμβατότητα αυτών με το δίκαιο ανταγωνισμού και η άμεση ανταπόκρισή της σε αυτά».

Παράλληλα σχολιάζοντας συνολικά την κατάσταση η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώει πως «οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν την λειτουργία και την οργάνωσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στη σημαντική μεταβολή των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, που όλοι ελπίζουμε να είναι σύντομο». Παρόλα αυτά επισημαίνει πως οι συνθήκες αυτές «δεν πρέπει ωστόσο να οδηγήσουν σε αποκλίνουσες ή παραβατικές συμπεριφορές όπως υπερβολικές ανατιμήσεις ή παράνομες συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων εις βάρος των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version