18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κοντινό πλανητικό σύστημα απέκτησε νέο μέλος

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανητικού συστήματος HD 33142.

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών δημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός νέου μεγάλου εξωπλανήτη. Σε απόσταση 397 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το άστρο HD 33142. Πρόκειται για ένα ερυθρό γίγαντα τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος και 1,5 φορές μεγαλύτερο σε μάζα από τον Ήλιο.

Το άστρο υπολογίστηκε ότι είναι ηλικίας περίπου τριών δισ. ετών και οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών είναι ότι το άστρο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της μετατροπής του σε ερυθρό γίγαντα διαδικασία που θα καταλήξει στην μετατροπή του σε λευκό νάνο σηματοδοτώντας το τέλος της ζωής του. Ο Ήλιος αναμένεται να μπει σε αυτή την διαδικασία και να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του σε περίπου πέντε δισ. έτη.

Γύρω από το HD 33142 είχαν εντοπιστεί δύο μεγάλοι πλανήτες αερίου με τον ένα ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σε 330 μέρες και τον άλλο σε 830 μέρες. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου HARPS που αποτελεί τον ισχυρότερο επίγειο κυνηγό εξωπλανητών έναν ακόμη πλανήτη σε αυτό το σύστημα. Ο HD 33142d όπως ονομάστηκε ο εξωπλανήτης είναι ένας πλανήτης αερίου πέντε φορές μικρότερος από τον Δία που βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση από το άστρο του ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε ενενήντα μέρες. Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται επαναληπτικές έρευνες σε πλανητικά συστήματα που γνωρίζουμε αφού είναι πιθανό να εντοπιστούν εκεί και άλλοι πλανήτες εκτός αυτών που ήδη γνωρίζουμε.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό