27.5 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Κοντά στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Ειδήσεις Ελλάδα

Κοντά στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street συνεχίζοντας το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας που τους χάρισε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη για το 2024. 

Ο τεχνολογικός Nasdaq ξεχώρισε σήμερα με άλμα 1,4%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε πάνω από 230 μονάδες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο S&P 500, στο μεταξύ, κέρδισε 1% συνεχίζοντας σε ανοδική τροχιά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το Νοέμβριο του 2023. 

Το ράλι των δεικτών ακολούθησε ένα μπαράζ από ενθαρρυντικά μάκρο την προηγούμενη εβδομάδα – μεταξύ των οποίων οι λιανικές πωλήσεις και ο δείκτης τιμών καταναλωτή – το οποίο άμβλυνε τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει για ύφεση. Οι ανησυχίες αυτές είχαν πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο sell-off στις αρχές του μήνα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης τον Ιούλιο. 

Η Goldman Sachs μείωσε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να περάσουν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο 20% από 25% προηγουμένως, μετά τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η νομισματική πολιτική αναμένεται να μονοπωλήσει και αυτή την εβδομάδα την προσοχή των επενδυτών με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed να δημοσιεύονται την Τετάρτη και να ακολουθεί την Παρασκευή η ομιλία του Powell στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole. Και τα δύο γεγονότα θα δώσουν νέες ενδείξεις για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα κόψει τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο. 

Ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση γύρω από μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ορθώς γίνεται καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα η αγορά εργασίας να αποδυναμωθεί σημαντικά. 

Μέσα στο σαββατοκύριακο εξάλλου ο επικεφαλής της Chicago Fed, Austan Goolsbee επισήμανε ότι μια απόφαση της τράπεζας να μην μειώσει τα επιτόκια της τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να πλήξει την αγορά εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της San Francisco Fed, Mary Daly η οποία εκτίμησε ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να αξιολογηθεί αν θα πρέπει να γίνει κάποια προσαρμογή στο κόστος δανεισμού. 

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα σχεδόν 80% η Fed να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool του CME. Την προηγούμενη εβδομάδα οι πιθανότητες ήταν μοιρασμένες μεταξύ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης και μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης. 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 236,77 μονάδες ή 0,58% και έκλεισε στις 40.896,53 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 54,00 μονάδες ή 0,97% και σκαρφάλωσε στις 5.608,25 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 245,05 μονάδες ή 1,39% στις 17.876,77 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πέντε με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η McDonald’s Corp. με άλμα 9,06 δολ. ή 3,25% και κλείσιμο στα 287,55 δολ. και ακολούθησαν Intel με κέρδη 3,11% στα 21,52 δολ. και η Amgen με άνοδο 2,03% στα 327,97 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Dow (-0,48%), η Visa (-0,34%) και η Coca-Cola (-0,29%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Advanced Micro Devices σημείωσε άλμα 4,5% μετά την ανακοίνωση τους τεχνολογικού κολοσσού ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξαγορά της ZT Systems έναντι 4,9 δισ. δολ. 

Στον αντίποδα, η Estee Lauder κατρακύλησε 2,2% καθώς οι προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό