16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν – Θετική αναμένεται η έκθεση για την οικονομία – Το βλέμμα σε πανδημία και ακρίβεια – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Θετική αναμένεται η 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που είναι συνδεδεμένη με την καταβολή άλλης μιας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s/SNP’s).

Η έκθεση της Κομισιόν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης καταγράφοντας την πρόοδο της Ελλάδας σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης στα εργασιακά και το νόμο για την επικουρική ασφάλιση, το κτηματολόγιο και την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Γκοχάν Μπατσίκ – «Η μετά Ερντογάν εποχή θα είναι δύσκολη»

Αναμένεται και η αναφορά στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και την πρόθεση για το νέο φορέα διαχείρισης των ακινήτων αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως και στις άλλες εκθέσεις αναμένονται οι επισημάνσεις, με τους γνωστούς αστερίσκους σε διαχρονικά ανοιχτά ζητήματα, όπως οι εκκρεμότητες των αιτήσεων για το νόμο Κατσέλη, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την απονομή των παλιών εκκρεμών συντάξεων.

Το πόρισμα πάει… Eurogroup

Το πόρισμα της Επιτροπής πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που εκτιμάται για τα μέσα του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έκθεσης των φθινοπωρινών ευρωπαϊκών προβλέψεων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δίνει στέλνοντας αισιόδοξο σήμα για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αναθεώρησε επί τα βελτίω το ρυθμό στο 7,1% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και 6,9% στο τελικό ελληνικό προϋπολογισμό ελληνικού προϋπολογισμού.

Από την έκθεση δεν έλειπαν οι αναφορές για δημοσιονομικούς κινδύνους αναφέροντας την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ως μέρος των μέτρων στήριξης. Επίσης τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα.

Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.

ot.gr

Η μαγεία των Χριστουγέννων και ο Πατριάρχης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό