29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κομισιόν για Σιλιάνοφσκα: Πολύ ατυχές γεγονός

Ειδήσεις Ελλάδα

Για «πολύ ατυχές γεγονός» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφερθείς στην κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», παρακάμπτοντας τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός». Ο κ. Στάνο εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η Ε.Ε. από τη Βόρεια Μακεδονία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, αναφέρεται ξεκάθαρα στην τελευταία έκθεση προόδου το περασμένο φθινόπωρο. Όπως είπε, στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι «οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας». Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων της. «Αυτή είναι η προσδοκία της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι από τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε., όπως η κοινή δήλωση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είναι απόλυτα σαφές τι αναμένει η Ένωση από τη Βόρεια Μακεδονία. «Αναμένουμε και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις νεοεκλεγμένες αρχές στη Βόρεια Μακεδονία τόσο με την πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που χαράσσει η Ε.Ε. στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Ειλικρινά, λοιπόν, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν», είπε. Πρόσθεσε δε πως οι νεοεκλεγμένες Αρχές «έχουν τώρα την ευκαιρία να πείσουν όλους στην Ε.Ε. ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσουν στην επιτυχημένη ενταξιακή της πορεία».

Βόρεια Μακεδονία: Η αναζωπύρωση της έντασης, το μήνυμα Μητσοτάκη και το μέτωπο κατά της Σιλιάνοφσκα

: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό