35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Κλιμάκωση μετά το «ελευθέρας» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χτύπημα σε ρωσικά εδάφη

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι «προκάλεσαν ένα νέο επίπεδο έντασης» εκτόξευσε η Μόσχα, αφού οι ΗΠΑ και η Γερμανία έγιναν οι τελευταίες χώρες που άναψαν «πράσινο φως» στον στρατό της Ουκρανίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσε η Δύση για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Επιβεβαίωση από Μπλίνκεν

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε τις αναφορές που εμφάνιζαν την Ουάσιγκτον να έχει εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, έπειτα από τα σχετικά αιτήματα του Κιέβου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σύμφωνα με το Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η έγκριση της Ουάσιγκτον αφορά τη χρήση αμερικανικών όπλων για να πληγούν στόχοι εντός της Ρωσίας, από όπου πραγματοποιούνται επιθέσεις στο Χάρκοβο. Ο κ. Μπλίνκεν δεν διευκρίνισε εάν το αμερικανικό «πράσινο φως» θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες πόλεις και στόχους που βρίσκονται πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον -μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική του κ. Μπάιντεν- είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της στρατηγικής των ΗΠΑ στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απαγορεύει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για επιδρομές βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Βήμα προς τα εμπρός

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε το «πράσινο φως» για χτύπημα με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «βήμα προς τα εμπρός».

Πράσινο φως από Γερμανία – «Όχι» Ιταλίας

Προηγουμένως, η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι άναψε το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό της υλικό σε ρωσικό έδαφος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ είπε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απέκλεισε τόσο την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία όσο και τη χρήση ιταλικών όπλων για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Tass ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «έχουν εισέλθει σε έναν νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης και το κάνουν σκόπιμα». «Προκαλούν με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία να συνεχίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως «οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Και ο Νμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μίλησε ξανά για δυνητικό «γενικευμένο πόλεμο». Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος;

Ρωσικά κέρδη στο μέτωπο – Ερωτήματα για F-16

Η Ρωσία υποστήριξε εξάλλου την Παρασκευή ότι απώθησε τις ουκρανικές δυνάμεις έως και 9 χιλιόμετρα από τα σύνορα στην περιοχή του Χαρκόβου, προσθέτοντας ότι πλέον ελέγχει λόφους κοντά στο χωριό Λίπτσι.

Ερωτήματα έχουν επίσης εγερθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με την πιθανότητα να αναπτυχθούν πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής προκειμένου να πληγούν στόχοι σε ρωσικό έδαφος. Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στη χρήση των F-16 τους τελευταίους μήνες και τα πρώτα μαχητικά αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι τα F-16 της χώρας του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν αποθήκες όπλων στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για νόμιμους στόχους.

Η Δανία πρόκειται να παραδώσει 19 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία το καλοκαίρι και, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν διαμήνυσε ότι «αυτό δεν είναι λευκό χαρτί για την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα F-16 για να κάνει αυθαίρετες επιθέσεις στη Ρωσία». Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα F-16 της Δανίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.

Η Ολλανδία απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε σαφή δήλωση για τα F-16. Η υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ απλώς επιβεβαίωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα «επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα σε ρωσικό έδαφος εάν βρίσκεται σε πλήρη αυτοάμυνα», σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανάψει «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα F-16 της χώρας του πάνω από τη Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι τα F-16 θα καταστραφούν, όπως κάθε άλλο οπλικό σύστημα προμηθεύεται η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό