12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κλείνει ψηφοδέλτια, οριστικοποιεί πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – «Το παιχνίδι τώρα αρχίζει» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εν μέσω της εκλογολογίας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες με μεγαλύτερη ένταση από το παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές όσο και το σύνολο του κόμματος θα περιοδεύουν συνεχώς, μεταφέροντας, όπως λένε, το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοικτό και παρά τις μετρήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται, επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα είναι πρώτο κόμμα και τονίζει τη φράση, «το παιχνίδι τώρα αρχίζει».

Nα υπάρξει γερμανική μεσολάβηση για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Μάλιστα, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα από την ανάλυση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και των δημοσκοπήσεων, επικρατεί βεβαιότητα πως η διαφορά πλέον, σε μη προεκλογική περίοδο αφού δεν έχουν μπει τα διλήμματα και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει.

Στο πλαίσιο αυτό θα τίθενται με ένταση το δίλημμα, το έκανε και χθες ο Αλ. Τσίπρας από την περιοδεία του στο Κιλκίς, εάν θα συνεχιστεί η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη παντού, σε όλες τις πτυχές.

Οι κεντρικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στο προγραμματικό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνει έμφαση στις εξής προτάσεις που επικοινωνεί με τις περιοδείες και ομιλίες:

Α. Για τους μισθωτούς με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Β. Για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Γ. Αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ

Και Δ. Ρύθμιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και νέο πτωχευτικό με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επίσης, προτείνει τη δραστική μείωση των λογαριασμών με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πλαφόν, καθώς και με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ για την αποκλιμάκωση των τιμών.

«Και φυσικά προτάσσουμε κινήσεις για την επούλωση των πληγών στη Δημοκρατία από την πιο αντιθεσμική κυβέρνηση που επιχείρησε να μετατρέψει σε θεσμό το παρακράτος» λένε στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει στις συζητήσεις του ότι τα αδιέξοδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ραγδαία φθορά του από το τρίπτυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές» τον καθιστούν υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Γιατί μαδάει τη μαργαρίτα ο Κυρ. Μητσοτάκης;

«Ο ίδιος άνοιξε θέμα πρόωρων εκλογών τον Γενάρη και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με διαρροές να το κλείσει. Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια και ο ίδιος, αδιαφορώντας και αδυνατώντας να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, μαδάει τη μαργαρίτα για το χρόνο των εκλογών με διαρκές «σκωτσέζικο ντους» για τους πολίτες που είναι σε απόγνωση και την οικονομία, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του» λένε στην Κουμουνδούρου και εξηγούν γιατί προτάσσοντας τα εξής στοιχεία:

1. Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε – μετά από καιρό αμφιταλαντεύσεων – στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο με τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, επί της ουσίας προϊδεάζει το πολιτικό προσωπικό αλλά και το εκλογικό σώμα για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυβερνησία, άρα και αποσταθεροποίηση, μέχρι να ξαναβγει ο ίδιος Πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης δεν επιζητά ούτε διασφαλίζει σταθερότητα, αλλά την εκλογική επικρότηση της αλαζονείας του.

2. Με την επιστροφή στο αφήγημα της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης, αν και εκτιμάται πως αποσκοπεί ουσιαστικά στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της Δεξιάς καθώς οι διαρροές από τα δεξιά της ΝΔ είναι τεράστιες, αναγνωρίζει εμμέσως την ανυπαρξία εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου μετά και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Επομένως, η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη επικεφαλής θα μπορεί να αναζητήσει κυβερνητική συνεργασία μονάχα στην Ελληνική Λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη ΝΔ και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

3. Με την επιστροφή στη στρατηγική της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως δεν τον ενδιαφέρει η πρώτη κάλπη, προεξοφλώντας προσφυγή και σε δεύτερες εκλογές. Όπως προκύπτει από τη μελέτη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, τότε οι πολίτες σε ποσοστό 54% θέλουν να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν νέες εκλογές. Στην δε ερώτηση για την σταθερότητα οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 47% ότι η σταθερότητα μπορεί να υπάρξει με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι 39% που θεωρεί ότι η σταθερότητα πετυχαίνεται με αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

«Στον αντίποδα της στρατηγικής αστάθειας του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διασφαλίζει πως από την πρώτη Κυριακή εφόσον είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και συνεχίζουν: «Την ίδια ώρα, στοιχεία από όλες τις μετρήσεις, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται, επιβεβαιώνουν τόσο τη ραγδαία φθορά του όσο και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Γιατί λένε ότι αρχίζει τώρα το παιχνίδι;

Στο επιτελείο του επιμένουν ότι το παιχνίδι τώρα αρχίζει, όπως είναι η φράση του Αλ. Τσίπρα, και για να το ενισχύσουν αυτό προβάλλουν τα εξής ευρήματα.

1. Το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι η οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Στους δε πολίτες που δηλώνουν στις έρευνες αναποφάσιστοι είναι σε ποσοστό 95%.

2. Στην σύγκριση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, ο Τσίπρας υπερτερεί του Μητσοτάκη: στο ότι συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%, στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%, στην στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%, στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24% και τέλος οι πολίτες θεωρούν ότι ο Τσίπρας είναι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα με ποσοστό 34% έναντι 28% του Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας με 30,6% έναντι 29,4% και στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης με 34,7% έναντι 28,5%.

3. Στο ερώτημα αν το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι την αντιμετωπίζει, σίγουρα και μάλλον, σε ποσοστά από 25% έως 33%, ανάλογα την εταιρεία. Στην δε ερώτηση αν το καλάθι περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό μόλις 29%.

4. Σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ζητήματα οικονομίας, οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική ανά ζήτημα είναι: για την αντιμετώπιση της διαφθοράς 18%, αντιμετώπιση του πληθωρισμού 20%, αντιμετώπιση της φορολογικής πολιτικής 25% και αντιμετώπιση της οικονομίας 25%.

5. Τα προηγούμενα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν τα συνδυάσουμε με την ερώτηση που τίθενται στις έρευνες, «τι τελικά θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εκλογές», οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 67%, ότι η τελική μου επιλογή θα επηρεαστεί από την αντιμετώπιση της οικονομίας και της ακρίβειας.

6. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η ΝΔ λένε οι πολίτες με ποσοστό 37% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.

7. Για τις υποθέσεις Πάτση και Υποκλοπές, οι πολίτες σε ποσοστά 82% και 66% αντίστοιχα τις θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρά θέματα. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικά για τις υποκλοπές το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού.

8. Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της ΝΔ, ενώ στους εργαζόμενους συνολικά στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 1%.

Το συμπέρασμα της ηγετικής ομάδας

Ποιο είναι το συμπέρασμα για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; «Η ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων εξηγεί και την πτώση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν συγκρίνουμε τις έρευνες του Ιουλίου με τις έρευνες του Νοεμβρίου» λένε και συμπληρώνουν: «με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης και την σταθερά πτωτική τάση της ΝΔ, ότι όλες οι εταιρίες κλείνουν διαρκώς την «ψαλίδα» στις τελευταίες μετρήσεις, ότι όλες οι δημοσκοπικές υποεκτιμούν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια (κάτι που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις κάλπες), το παιχνίδι τώρα αρχίζει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό