20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλίμα Ιαπωνία: Ακτιβιστές κατά του σχεδίου για το κλίμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Κλίμα Ιαπωνία: Ακτιβιστές κατά του σχεδίου για το κλίμα

Κλίμα Ιαπωνία: Πιστή στη συμφωνία του Παρισίου, παραμένει η Ιαπωνία, η οποία φέρεται να έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση των εκπομπών του άνθρακα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη οικονομία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, εξοργίζοντας τους υπερασπιστές της προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές προτάσεις της έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική από ακτιβιστές που χαρακτηρίζουν το ιαπωνικό σχέδιο ανεπαρκές εν μέσω φόβων ότι η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να ωθήσει τις χώρες να περιορίσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Τονίζεται πως η Βρετανία, που θα φιλοξενήσει το συνέδριο για το κλίμα, ελπίζει ότι κάθε χώρα θα θέσει νέους στόχους για την εκπομπή ρύπων με απώτερο σκοπό την μηδενική απόδοση ως το 2050. Οι στόχοι της Ιαπωνίας για τις εκπομπές άνθρακα, όπως ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί, είναι σχεδόν αμετάβλητοι από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 στο Παρίσι. Ο στόχος της χώρας για μείωση των εκπομπών κατά 26% μέχρι το 2030, με βάση τα επίπεδα του 2013, θεωρείται «εξαιρετικά ανεπαρκής» από την ανάλυση του Climate Action Tracker, γεγονός που σημαίνει ότι εάν όλοι οι στόχοι βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα υπερβεί τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η Ιαπωνία, πέμπτη στην κατάταξη με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι από τις μόνες ανεπτυγμένες χώρες που εξακολουθούν να κατασκευάζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Τα ενεργειακά συστήματα της Ιαπωνίας μπήκαν σε εποχές αναταραχής μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, οπότε και η χώρα αναγκάστηκε να κλείσει πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Παράλληλα, η πολιτική της χώρας επηρεάστηκε από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό της γειτονικής Κίνας, καθώς ξεπέρασε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως το 2010. Κάποτε ισχυρός υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα, και περήφανη για το Πρωτόκολλο του Κιότο που υπέγραψε υπό την αιγίδα της, η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ήπια στις δεσμεύσεις της σε μια σειρά συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών πριν και μετά τη διάσκεψη του Παρισιού το 2015. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η πανδημία του κορονοϊού θα θεωρηθεί από ορισμένες χώρες μέσο αποδυνάμωσης της δέσμευσής τους για τη Συμφωνία του Παρισιού και θα παρουσιάσει λιγότερο αυστηρούς στόχους αντί για τις μεγάλες περικοπές που απαιτούνται.

«Η Ιαπωνία δεν πρέπει να επιβραδύνει τις ενέργειές της για το κλίμα ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης για την καταπολέμηση του κορονοϊού και πρέπει να επανεξετάσει και να ενισχύσει αυτό το σχέδιο γρήγορα, ώστε να συμβαδίζει με τη Συμφωνία του Παρισιού» δήλωσε η Kimiko Hirata, διευθύντρια του δικτύου Kiko στην Ιαπωνία. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, φάνηκε ικανοποιημένος με «να επιλύσει ένα χαμηλό στόχο και πολιτικές για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του άνθρακα, που μας οδηγούν σταθερά προς την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή».

Την ίδια ώρα, η Kat Kramer, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου για το κλίμα Christian Aid, δήλωσε σχετικά με το τελευταίο σχέδιο της Ιαπωνίας πως «είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι παραβιάζουν το σχέδιο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, αποφεύγοντας τον εξονυχιστικό έλεγχο που χρειάζεται». Η Laurence Tubiana, διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Ιδρύματος και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας του Παρισιού, χαρακτήρισε την κίνηση της Ιαπωνίας απογοητευτική και την αντιπαράθεσε σε αυτή των οικονομικών αντιπάλων της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, χωρών που, όπως είπε, κατευθύνονται σε οικονομίες με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα.

«Σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας χρειαζόμαστε πιο τολμηρά και αμοιβαία εντατικά σχέδια που προστατεύουν τις κοινωνίες μας από τους παγκόσμιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε όλοι» δήλωσε η Tubiana. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι δεσμεύσεις για το κλίμα έχουν υποστεί επίθεση με αφορμή την κρίση λόγω κορονοϊού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό