27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Κι αν ήταν χθες οι εκλογές στις ΗΠΑ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου του σωτήριου έτους 2024 : Ξαφνικά η οθόνη εκατομμυρίων υπολογιστών γίνεται μπλε . Ενα μήνυμα εμφανίζεται: «Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας».

Εκατομμύρια Αμερικανοί που εκείνη την ημέρα ψηφίζουν για την εκλογή προέδρου της χώρας, πανικοβάλλονται, καθώς η Αμερική σταματά να λειτουργεί. Για  αρκετές ώρες, εκατομμύρια υπολογιστές με Windows είχαν κολλήσει σε αυτή την κατάσταση.

Τα νέα μιλούν γρήγορα για ένα σφάλμα υπολογιστή, για ένα σφάλμα κατά την εφαρμογή μιας ενημέρωσης σε ένα πρόγραμμα ασφαλείας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σοκαρισμένοι το καταπίνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Το Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα το Χ που ανήκει στον Έλον Μασκ , φροντίζει να κυκλοφορεί άλλες υποθέσεις. Δεν επηρεάζεται μόνο η Αμερική αλλά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Επομένως θα μπορούσε να είναι μια επίθεση απο τη Ρωσία, που απειλείται από τη νέα, πιο επιθετική στρατηγική της Συμμαχίας; ‘Η την Κίνα, που βλέπει το ΝΑΤΟ να πλησιάζει στην πόρτα της;

Οι αμερικανικές αρχές είναι πάντως  καθησυχαστικές:  «Δεν πρόκειται για επίθεση χάκερ στον κυβερνοχώρο , αλλά ένας συνδυασμός τεχνικών προβλημάτων που οδήγησαν  πρώτα στη διακοπή των συστημάτων Microsoft Azure, το cloud του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής» εξηγούν από την τηλεόραση. «Και στη συνέχεια ένα σφάλμα στην αναγκαστική ενημέρωση της πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike έδωσε το μοιραίο «χτύπημα», μπλοκάροντας τα πάντα. Συγκεκριμένα, μια ενημέρωση στο λογισμικό Falcon Sensor  που σύμφωνα με όσα έχουν επιδιορθωθεί θα έπρεπε να ήταν ελάχιστη».

Η Microsoft έλαβε βέβαια αμέσως «μέτρα» για τη δυσλειτουργία των πλατφορμών και των εφαρμογών της και το απόγευμα ένας εκπρόσωπος της πολυεθνικής είπε ότι «όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί». Επιπλέον, δημοσιεύτηκε μια ανάρτηση στον λογαριασμό Microsoft 365 που διασφαλίζει ότι « οι επιπτώσεις έχουν επιλυθεί πλήρως».Ο Τζόρτζ Κουρτζ, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της τεξανικής εταιρείας CrowdStrike με ανάρτησή του στο X ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες για την ταλαιπωρία και ξεκαθάρισε ξανά: «Δεν ήταν περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Οι πελάτες μας προστατεύονται πλήρως: το πρόβλημα εντοπίστηκε, απομονώθηκε και εφαρμόστηκε λύση».

Μπορεί λοιπόν η ασφάλεια των βασικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο να υπονομευθεί από ένα απλό σφάλμα; Και ακριβώς – τι παράδοξο – κατά την ενημέρωση ενός προγράμματος ασφαλείας;

Με αυτά και μ’ αυτά όμως οι αμερικανικές  εκλογές αναβάλλονται . Οι συνέπειες είναι καταστροφικές . Μια απειλή «εμφυλίου» επικρέμεται πάνω από την μοναδική υπερδύναμη . Οσο για τις ζημιές;Υπολογίζονται από την Codacons σε δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Φανταστικό σενάριο

Πρόκειται ευτυχώς μόνο για ένα σενάριο. Αν το blackout στους υπολογιστές που πανικόβαλε χθες την ανθρωπότητα, συνέβαινε την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Φανταστικό το  σενάριο; Όχι και τόσο. Μήπως ήταν και «πρόβα» από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» για να μην εκλεγεί ο Τραμπ, ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι που έκαναν για άλλη μία φορά αισθητή την παρουσία τους.

Μακριά από εμάς οιασδήποτε θεωρία συνωμοσίας . Αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι «οι εκπλήξεις»  δεν έχουν τελειώσει; Και μπορεί να ξανά εμφανιστούν;

Αναφερόμαστε  σίγουρα στις εκπλήξεις που μας περιμένουν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφήνοντας στην άκρη εκείνες που μας συντρόφευαν εδώ και μερικά χρόνια. Εκπλήξεις που αφορούν την πιστοποίηση της αλήθειας σε θέματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «fake news». Για παράδειγμα, η τεχνητή προέλευση του ιού Co-19 επιβεβαιώνεται πλέον από το 90% των επιστημόνων.

Την αναποτελεσματικότητα και την κακή ασφάλεια κάποιων εμβολίων έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι οι κατασκευαστές.

Ακόμη και οι βεβαιότητες σχετικά με τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής κρίσης  αμφισβητούνται από έναν αυξανόμενο αριθμό κατόχων του βραβείου Νόμπελ.

Οι προβλέψεις μιας ολοένα και πιο πιθανής νίκης του Τραμπ, που ως εκ θαύματος διέφυγε μια επίθεση πολύ παρόμοια με του Κένεντι, μας κάνουν να φανταστούμε ακόμη και ένα πλαίσιο  εντελώς απροσδόκητο και απίθανο για την πορεία της μοναδικής υπερδύναμης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, της γεωπολιτικής , της ίδιας της ιστορίας γενικότερα.

Αναμφίβολα είναι απαραίτητο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κρίση των γεγονότων, στην ψυχρή ανάλυση υποθέσεων, των αιτιών και των αποτελεσμάτων. Κάτι που τα λεγόμενα mainstream media δεν κάνουν εδώ και αρκετό καιρό, ευθυγραμμισμένα σε μια ενιαία αφήγηση που επιβάλλεται από τους μετόχους και το «σύστημα».Είναι υπερβολή μήπως η σκέψη ότι πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο από διάφορους ηγέτες, να αποδίδονται σε αυτό το «βαθύ κράτος»;

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό