16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινεζική οργή για τον Έλον Μασκ και τα «διαστημικά σκουπίδια του»

Ειδήσεις Ελλάδα

 Κινέζοι πολίτες επιτέθηκαν στο Διαδίκτυο κατά των διαστημικών φιλοδοξιών του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Tesla Elon Musk, μετά τις καταγγελίες της Κίνας ότι ο διαστημικός σταθμός της αναγκάστηκε να λάβει μέτρα ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση με δορυφόρους του προγράμματος Starlink της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX του Musk.

Σύμφωνα με έγγραφο που υπέβαλε η Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη διαστημική υπηρεσία του ΟΗΕ, οι δορυφόροι του Musk παραλίγο να έχουνστενή επαφή»  με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό την 1η Ιουλίου και στις 21 Οκτωβρίου.

«Για λόγους ασφαλείας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικό έλεγχο αποφυγής σύγκρουσης», ανέφερε η Κίνα σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

Οι καταγγελίες δεν έχουν επαληθευτεί  και η  SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Κινέζοι χρήστες της πλατφόρμας  Weibo που μοιάζει με το Twitter επιτέθηκαν οργισμένοι στον μεγιστάνα. Ένας είπε ότι οι δορυφόροι του Starlink είναι «απλώς ένας σωρός διαστημικών σκουπιδιών», ενώ ένας άλλος μίλησε για  «αμερικανικά όπλα διαστημικού πολέμου».

Με σχεδόν 30.000 δορυφόρους και άλλα συντρίμμια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι επιστήμονες προτρέπουν τις κυβερνήσεις να μοιραστούν δεδομένα για να μειώσουν τον κίνδυνο καταστροφικών διαστημικών συγκρούσεων.

Μόνο η SpaceX, έχει αναπτύξει σχεδόν 1.900 δορυφόρους για να εξυπηρετήσει το ευρυζωνικό της δίκτυο Starlink ενώ σχεδιάζει περισσότερους.

«Οι κίνδυνοι του Starlink αποκαλύπτονται σταδιακά, ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή θα πληρώσει για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες», δήλωσε ένας χρήστης που ανέβασε με το όνομα Chen Haiying στο Weibo.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αναγκάστηκε να ακυρώσει διαστημικό περίπατο στα τέλη Νοεμβρίου, επικαλούμενη κινδύνους που ενέχουν τα διαστημικά σκουπίδια. Ο Musk απάντησε, ότι η τροχιά κάποιων δορυφόρων της Starlink έχουν προσαρμοστεί για να μειωθεί η πιθανότητα συγκρούσεων.

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του διαστημικού σταθμού τον Απρίλιο με την εκτόξευση του Tianhe, της μεγαλύτερης από τις τρεις μονάδες της. Ο σταθμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 μετά από τέσσερις επανδρωμένες αποστολές.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό