20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΙΝΑΛ: «Επίσημη πρώτη» για τον Ν. Ανδρουλάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μήνυμα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και «αλλαγής σελίδας» έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναλαμβάνοντας επίσημα καθήκοντα ως νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη νίκη του στις χθεσινές εκλογές.

INTIME NEWS/ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ / POOL

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ημέρα του αφήνοντας ένα λουλούδι στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά, στο Α’ Νεκροταφείο. Αμέσως μετά μετέβη στη Χαριλάου Τρικούπη όπου τον υποδέχθηκαν ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «μεγάλη ημέρα για την παράταξη», προσθέτοντας πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας». «Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά. Έχει ανάγκη ο τόπος μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή και ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα. Να πάμε σε μία εποχή όπου οι πολίτες να θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύσεις και όχι να είναι κλειστοί μηχανισμοί, πελατειακοί που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάρει ο τόπος μπροστά» είπε.

«Πάμε ενωτικά»

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι δεν περίμενε αυτήν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. «Οι εκλογές τελείωσαν. Πάμε ενωτικά», σημείωσε και απέδωσε το πολιτικό γεγονός που προκλήθηκε με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ σε τρεις παράγοντες: στο γεγονός ότι η πανδημία δεν επέτρεψε να γίνουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα και η εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η βάση της παράταξης, στον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά, καθώς και το ότι το πεδίο δράσης της Κεντροαριστεράς είναι μεγάλο.

Επικράτησε και στις 13 περιφέρειες

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τον χθεσινό εκλογικό του θρίαμβο ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από χθες ο δεύτερος εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο έκτος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μετά τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου και τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώφη Γεννηματά. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε και στις 13 περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία είχε πρωτεύσει στον α’ γύρο ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, στη γενέτειρά του την Κρήτη ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε με το άκρως εντυπωσιακό 76%.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και την κομματική ηγεσία. Την Τρίτη -κατά πάσα πιθανότητα- θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να διευθετήσει τη νέα δομή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα παραστεί στη προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

«Γρίφος» η προεδρία της Κ.Ο.

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όπως έγραφε νωρίτερα το naftemporiki.gr «γρίφος» για τη νέα ηγεσία να παραμένει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με δεδομένο πως ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν είναι βουλευτής πρέπει να βρεθεί μια λύση και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς αύριο το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στα ονόματα που «πλασάρονται» είναι αυτά του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Κατρίνη.

Εκτός από τον πρόεδρο της Κ.Ο. υπάρχουν ακόμη οι θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (που σήμερα κατέχουν οι Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης)  αλλά και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε ταχθεί με τον Γ. Παπανδρέου).  Υπενθυμίζεται ότι δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη είχαν ταχθεί οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (είναι αντιπρόεδος της Βουλής), Απ. Πάνας, Ευ. Λιακούλη και Δ. Μπιάγκης.

Οι θέσεις-«κλειδιά»

Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άμεσα κινήσεις και για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ενώ πρόσωπο -έκπληξη αναμένεται να προκριθεί για τη θέση του εκπροσώπου τύπου (που δεν αποκλείεται να είναι γυναίκα).  Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θα είναι παρόντες στις πρώτες συσκέψεις και θα έχουν θέση στην επόμενη μέρα. Μεταξύ αυτών είναι: ο πρώην γραμματέας του κόμματος  Στέφανος Ξεκαλάκης, ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος, η εκπρόσωπος στην ΕΔΕΚΑΠ Μάρα Κουκουδάκη κ.α.

Το  συνέδριο του κόμματος  έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα πάρει αναβολή. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, το συνέδριο θα γίνει αργότερα την άνοιξη, αν όχι το φθινόπωρο.

Γ. Οικονόμου: Προσδοκούμε μία δημιουργική αντιπολίτευση

Ερωτηθείς σχετικά με τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «προσδοκούμε μία δημιουργική αντιπολίτευση», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον πρωθυπουργό το προσεχές διάστημα.

«Η χθεσινή διαδικασία αφορά το Κίνημα Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για την εκλογή του. Προσδοκούμε μία αντιπολίτευση δημιουργική, προτάσεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν έχει κλειστεί ακόμη κάποιο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά συμπλήρωσε πως «είναι φυσικό ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος ενός κόμματο που είναι η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο να προγραμματίσουν να έχουν μία επικοινωνία. Νομίζω θα κανονιστεί αυτό το επόμενο διάστημα».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «προφανώς είναι μια πολύ μεγάλη νίκη αυτή που πέτυχε». «Ας αφήσουμε να καταλαγιάσει η σκόνη. Τώρα, έχουμε την ευφορία της νίκης. Ένας νέος άνθρωπος πήρε ένα μεγάλο αξίωμα. Είναι μεγάλο αξίωμα να είσαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει μπροστά του μία ανοιχτή πρόκληση. Θα κριθεί και αυτός όπως όλοι μας στην πολιτική από την πορεία που θα ακολουθήσει» είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνομιλία που είχαν, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Τον κ. Ανδρουλάκη συνεχάρη και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό