18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινέζοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να σταματήσουν τον κορονοϊό χωρίς εμβόλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού συνεχίζεται, με πάνω από 100 εργαστήρια παγκοσμίως να συμμετέχουν σε αυτή. Όμως στην Κίνα ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία θεραπεία που έχει την δυνατότητα να σταματήσει την επιδημία.

Ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών, αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην COVID-19.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Synney Xie, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στην Γενετική του Beida, εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.

Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της COVID-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.

«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500. Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»  διαβεβαιώνει ο κινέζος ερευνητής.

Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για την νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.

«Είμαστε ειδικευμένοι στην μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Xie. «Οταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε» πρόσθεσε.

Ο κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.

«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Με την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Κίνα, η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς φορείς του ιού για να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους.

Στιγμιαία ανοσία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν και περισσότερα των 100 εργαστηρίων παγκοσμίως εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου για την COVID-19, αυτό δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από 12 έως 18 μήνες. Μία θεραπεία με βάση αντισώματα θα μπορούσε κατά συνέπεια να αποτελέσει μία ταχύτερη λύση.

Στην Κίνα, περισσότεροι των 700 ασθενών έχουν ήδη λάβει πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς, μία τεχνική που απέφερε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Όμως η ποσότητα του διαθέσιμου πλάσματος είναι περιορισμένη, ενώ τα 14 αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνά του μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Xie.

Η προσέγγιση αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση άλλων ιών, όπως ο HIV, ο Έμπολα και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers).

Μία θεραπεία κατά του Έμπολα, το Remdecivir, έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ κατά της COVID-19, επιταχύνοντας την ίαση των ασθενών, χωρίς όμως να μειώσει σημαντικά το ποσοστό της θνητότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Xie, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.

Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έrθει σε επαφή με τον κορονοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν. Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων, ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον κινέζο επιστήμονα.ν «Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο», λέει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό