16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κερδίζει πόντους η τριάδα στην άμυνα για το πρώτο ματς με τη Σλαβία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε προαναγγείλει την πιθανότητα να παίξει με τριάδα στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Σλάβια Πράγας και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η συγκεκριμένη διάταξη φαίνεται να κερδίζει πόντους.

Στο φιλικό με το Βόλο στη Λεωφόρο (Κυριακή 24 Ιουλίου), ως πρώτη δοκιμή για τα επερχόμενα παιχνίδια με τη Σλάβια Πράγας για το Conferece League, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δοκίμασε τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς: Ξεκίνησε με 4-2-3-1 και τον Καρλίτος ως “ψευτοδεκάρι” πίσω απ’ τον Ιωαννίδη, στο ημίχρονο “γύρισε” το σύστημα σε 4-3-3 με τον Άνταμ Τσέριν σε ρόλο αριστερού “8αριού” αντί του Ισπανού, μετά το 66’ (και τις μαζεμένες αλλαγές) έπαιξε για ένα δεκάλεπτο 4-4-2 με τον Παλάσιος δίπλα στον φορ, για να “κλείσει” το ματς ξανά στο 4-2-3-1.

Τέσσερα βράδια αργότερα, στο τελευταίο τεστ με τη Φόλενταμ, πήγε σταθερά πάνω στο 4-3-3. Σ’ ένα ματς που θα ήθελε να λειτουργήσει ως πρόβα τζενεράλε για τους Τσέχους, αλλά δεν ήταν εντέλει εφικτό ελέω των πολλών απουσιών βασικών παικτών (Αϊτόρ, Παλάσιος, Χουάνκαρ) και του προβλήματος που προέκυψε εν ώρα αγώνα με τον Ιωαννίδη (έγινε αλλαγή στο 32’), ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των ιώσεων, μαζί με τους τρεις λάτιν.

Κι όμως παρά τις παραπάνω δοκιμές, υπάρχει πλέον ένα (σοβαρό) ενδεχόμενο, το βράδυ της 4ης Αυγούστου στη “Fortuna Arena” της Πράγας, να παρατάξει ο Σέρβος τεχνικός κάτι εντελώς διαφορετικό: Σχηματισμό με τριάδα στην άμυνα, σε ένα πολύ πιο “γεμάτο” και “σφικτό” 3-4-2-1, όπως είχε κάνει σε ορισμένα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια κατά το φινάλε τη περσινής σεζόν στα playoffs (π.χ. στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο), αλλά και σε ροή αγώνα σε κάποια άλλα ματς, κυρίως όταν ήθελε να προστατέψει αποτέλεσμα που εκείνη την ώρα ήταν υπέρ του Παναθηναϊκού (όπως στα τελευταία λεπτά του τελικού του Κυπέλλου, όταν πέρασε στο γήπεδο και τον Σάρλια).

Η ατάκα στη συνέντευξή του

Ο 60χρονος τεχνικός είχε ουσιαστικά “προαναγγείλει” την προοπτική χρησιμοποίησης σχηματισμών με τρεις στόπερ στην άμυνα κατά την απολογιστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Βάλχζε-Κόζεν της Αυστρίας, τονίζοντας σε σχετική ερώτηση πως, με δεδομένη την παρουσία του αριστεροπόδαρου Μάγκνουσον έχει πλέον κι αυτή την επιλογή, θεωρώντας πως στο τέλος της ημέρας όλο αυτό είναι και μία εξέλιξη των συστημάτων πάνω στα οποία έχει δουλέψει εδώ και 14 μήνες ο Παναθηναϊκός.

“Λόγω και της παρουσίας πλέον ενός κλασικού αριστερού στόπερ (σ.σ. Μάγκνουσον), που μπορεί να συμμετέχει στο παιχνίδι της ομάδας, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ έντονα. Είναι κάτι που μπορούμε να δουλέψουμε σ’ αυτό. Δεν το βλέπω καθόλου απίθανο… Βλέπω ότι είναι και μία απόλυτη εξέλιξη του σημερινού σχηματισμού μας” είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Γιοβάνοβιτς σε σχετική ερώτηση για το αν θα έχει πλέον πολύ πιο έντονα στο μυαλό του την προοπτική της τριάδας πίσω, ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς.

Οι δύο λόγοι για τους τρεις στόπερ

Πλέον -αν και τους σχηματισμούς με τρεις στόπερ τους έχει δοκιμάσει μόνο στις προπονήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες- το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό, για αρκετούς λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες με τις ιώσεις και το γεγονός ότι βασικότατα στελέχη της ομάδας όπως οι Παλάσιος, Αϊτόρ, Χουάνκαρ έχασαν πολλές προπονήσεις την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό αλλάζει σημαντικά το σχεδιασμό και το γενικότερο πλάνο που έχει ο Σέρβος τεχνικός στο μυαλό του. Έχοντας αποδείξει βεβαίως σε αντίστοιχες “δύσκολες” καταστάσεις (όπως το ματς των περσινών playoffs με τον Άρη όπου απουσίαζαν 12 παίκτες με ίωση), πως μπορεί να προσαρμόζει το σχέδιό του πάνω στις συνθήκες της στιγμής.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ίδια τη Σλάβια. Το τεχνικό τιμ τoυ Παναθηναϊκού έχει ήδη κάνει ένα πρώτο εξαντλητικό σκάουτινγκ της τσεχικής ομάδας, με όλα τα εφετινά φιλικά της και τα δύο ματς με τη Σεντ Τζόζεφς από το Γιβραλτάρ στον προηγούμενο χρόνο, ενώ έχει ήδη και το βίντεο απ’ τη χθεσινή (31/7) ήταν της Σλάβια στην πρεμιέρα της στην τσεχική «1.Liga» από τη Χράντετς Κράλοβε (1-0).

Έχει “θέματα” απέναντι σε τριάδες

Ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του έχουν δει πάρα πολλούς αγώνες της Σλάβια, προκειμένου να “τσεκάρουν” κάθε λεπτομέρεια γύρω απ’ το παιχνίδι της, γνωρίζοντας πως η κεντρική ιδέα και φιλοσοφία της έχουν μείνει αναλλοίωτες, παρότι έφυγαν αρκετοί βασικοί παίκτες της κι έκανε 8 μεταγραφές το καλοκαίρι.

Αυτό που δίνει πλέον πολλούς πόντους στη χρησιμοποίηση τριών στόπερ απ’ την πλευρά του “τριφυλλιού” είναι οι ξεκάθαρες δυσκολίες κι “αδυναμίες” που βγάζει ως ομάδα η Σλάβια, όταν καλείται να αντιμετωπίσει αντιπάλους με τριάδα στην άμυνά τους. Και στην τσεχική Λίγκα, αλλά ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη…

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από ένα καλοκαίρι, η Σλάβια αποκλείστηκε τόσο στα προκριματικά του Champions League (2o γύρο), όσο κι αμέσως μετά στα προκριματικά του Europa League (3ος γύρος) από τις Φερεντσβάρος και Λέγκια Βαρσοβίας αντίστοιχα, οι οποίες αγωνίστηκαν με σχηματισμούς τριών στόπερ στα μετόπισθεν. Αδυναμία που φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η τσεχική ομάδα, αφού και η Χράντετς την αντιμετώπισε την Κυριακή (31/7) με ένα καθαρό 3-4-2-1.

Κι αυτό αρκεί για να βάλει τον Σέρβο τεχνικό του Παναθηναϊκού σε σοβαρές σκέψεις…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό