25.8 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Κεντροαριστερά: Τα βλέμματα στραμμένα στον Τσίπρα – Οι κινήσεις στο παρασκήνιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στον Αλέξη Τσίπρα για το τι θα κάνει μελλοντικά και εάν και πότε θα αναλάβει ο ίδιος ευρύτερες πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς κινούνται πολλοί τόσο κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠαΣοΚ.

Οι συζητήσεις είναι έντονες και καθημερινές για το μέλλον του ευρύτερου χώρου και απλά η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα τροφοδότησε σενάρια και ήταν η πολιτική καύσιμη ύλη για ανοίξει περισσότερο η συζήτηση.

Και πως να μην ανοίξει όταν σε τουλάχιστον δύο μετρήσεις σε διάστημα 48 ωρών ανέδειξαν ότι 7 στους 10 και 8 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ επιθυμούν να δημιουργηθεί νέος φορέας.

Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν υπήρχε προ των εκλογών με τέτοια ένταση αλλά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε στην επιφάνεια μια συζήτηση που γίνονταν σε κάποια επίπεδα στελεχών.

Και απλά τώρα πολλά στελέχη αναζητούν διέξοδο και με ποιον οδικό χάρτη, αν μπορεί να υπάρξει, δύναται να προχωρήσει η συμπόρευση, η προοδευτική συμμαχία, η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Και το ερώτημα για πολλά κεντρικά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ, όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται και γνωρίζει το Βήμα, είναι πως μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία;

Με νέο σχήμα; Με την αυτοτέλεια των υπαρχόντων κομμάτων; Με ποιον στην πρώτη γραμμή ως πρόεδρο; Με ποιο προγραμματικό πλαίσιο; Πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστούν οι παρούσες ηγεσίες και να ξεκινήσει κάτι από τη βάση; Πότε πρέπει να γίνουν οι όποιες κινήσεις; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που οι απαντήσεις διαφέρουν.

Κοινός τόπος ακόμα δεν υπάρχει αλλά φαίνεται ένα νεφελώδες τοπίο και διακρίνει κανείς την αγωνία για το ποιος μπορεί όντως να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βέβαια πέρα από την άδολη ανησυχία για το μέλλον της κεντροαριστεράς υπάρχει και η ιδιοτέλεια και οι στρατηγικές στη βάση της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Και αυτό μπορεί να τορπιλίσει τα πάντα.

Πολλά εξαρτώνται και από τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ που στο ΣΥΡΙΖΑ κοιτούν με προσοχή όχι τόσο η ηγεσία αλλά πολλά κεντρικά στελέχη που θεωρούν πως με άλλον πρόεδρο στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό