35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Καύσωνας: Το λάθος που κάνουμε με το κλιματιστικό – Πώς «φουσκώνει» ο λογαριασμός ρεύματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να ήμαστε στις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή του προμηνύοντας ένα καυτό καλοκαίρι. Με το θερμόμετρο να είναι ήδη στο «κόκκινο» κλιματικά και ανεμιστήρες έχουν πάρει «φωτιά» καθώς δουλεύουν στο «φουλ».

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Open εξήγησε τι πρέπει να κάνουμε ως προς τη σωστή και κυρίως οικονομική χρήση του κλιματιστικού, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κλιματιστικό πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασία μέχρι 10 βαθμούς κάτω από αυτήν που επικρατεί στον εξωτερικό χώρο.

«Γιατί για κάθε ένα βαθμό πιο κάτω, επιβαρύνεται 8-10%», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Και πρόσθεσε «Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί, άλλωστε, είναι να ρυθμίζουν χαμηλά τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, αν ένα παλιό κλιματιστικό 9.000 btu λειτουργεί επί 12 ώρες την ημέρα, το κόστος το μήνα θα φθάσει τα 64,5 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος ενός κλιματιστικού νέας τεχνολογίας (Inverter) «πέφτει» στα 37,5 ευρώ.

«Ακριβή» συνήθεια το κλιματιστικό

«Φόβο και τρόμο» προκαλεί στους καταναλωτές η ανάγκη για τη χρήση του κλιματιστικού πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Με τις τιμές του ρεύματος να καταγράφουν νέα σημαντική άνοδο, η χρήση του κλιματιστικού γίνεται αυτομάτως μία ιδιαίτερα ακριβή «συνήθεια».

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος, με το πόσο ρεύμα καίει ένα κλιματιστικό με ή χωρίς σύστημα inverter. Με βάση το εργαλείο υπολογισμού τιμών της ΡΑΕ και με τιμή 14 λεπτά την κιλοβατώρα, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Κλιματιστικό 9.000 BTU χωρίς inverter 0,21 ευρώ την ώρα. Άρα για 10 ώρες 2,1 ευρώ. Ολόκληρη τη μέρα 5,04 ευρώ. Κλιματιστικό 12.000 BTU χωρίς inverter 0,29 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 2,9 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 6,96 ευρώ. Κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter 0,43 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες τη μέρα 4,3 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 10,32 ευρώ. Κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter 0,57 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 5,7 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 13,68 ευρώ. Κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter 0,18 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 4,32 ευρώ. Κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter 0,24 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 5,76 ευρώ. Κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter 0,36 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 8,64 ευρώ. Κλιματιστικό 24.000 BTU με inverter 0,48 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 11,52 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διαφορά με τον ανεμιστήρα είναι πολύ σημαντική, με έναν ανεμιστήρα δαπέδου να υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 0,01 ευρώ την ώρα και έναν ανεμιστήρα οροφής 0,03 ευρώ την ώρα.

Τι είναι η τεχνολογία inverter στα κλιματιστικά

Η τεχνολογία inverter είναι η τελευταία εξέλιξη στα κλιματιστικά. Ένας μετατροπέας στην συσκευή χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ταχύτητας του κινητήρα του συμπιεστή, προκειμένου να ρυθμιστεί η θερμοκρασία. Το κύριο χαρακτηριστικό ενός κλιματιστικού inverter είναι η ικανότητά του να ελέγχει την ταχύτητα του κινητήρα του συμπιεστή και με αυτόν τον τρόπο να προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του χώρου και να εξοικονομεί ενέργεια.

Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα επιτρέπει στη μονάδα να διατηρεί τη θερμοκρασία χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιήσετε τον κινητήρα της. Αυτό σημαίνει ότι μια μονάδα κλιματισμού inverter είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική από μια μονάδα χωρίς μετατροπέα.

Παθητικός δροσισμός και σωστή χρήση του κλιματιστικού

Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού, στην προσπάθεια να κρατήσουν το air condition κλειστό όσο περισσότερο γίνεται.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον «παθητικό δροσισμό», δηλαδή για ενέργειες που μπορούν να γίνουν από τον καταναλωτή για το δροσισμό του χώρου του, χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορισμένες τέτοιες ενέργειες είναι οι εξής:

Κατεβάζουμε τέντες και ρολά ή κλείνουμε παντζούρια παραθύρων που βρίσκονται σε Ν, ΝΔ, ΝΑ τις μεσημεριανές ώρες μέχρι την δύση του ηλίου. Ανοίγουμε όλα τα κουφώματα και κυρίως τα διαμπερή για μιάμιση ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες. Τοποθετούμε θερμοανακλαστικές – αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων που έχουν Ν, ΝΑ, ΝΔ προσανατολισμό. Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από παχύφυλλα φυτά για να βοηθήσουμε την αδιαβατική ψύξη. Καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες τις βεράντες μας ώστε να βοηθήσουμε την εξατμιστική ψύξη. Δεν τοποθετούμε ποτέ τα κλιματιστικά κοντά σε συσκευές που παράγουν θερμότητα και όταν λειτουργούν πάντα έχουμε όλα τα ανοίγματα κλειστά. Αλλάζουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τεχνολογίας led.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πώς να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό, ώστε να εξοικονομεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στη ρύθμιση της θερμοκρασίας -ένα πολύ συχνό λάθος που κοστίζει χρήματα και ενέργεια- αλλά και στο όφελος από το συνδυασμό της χρήσης του air condition με αριστερόστροφο ανεμιστήρα.

Συγκεκριμένα:

Ρυθμίζουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου από το κοντρόλ του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου μικρότερο των 26 βαθμών, αυξάνει η κατανάλωση του κλιματιστικού κατά 8% με 10%. Χρησιμοποιούμε μαζί με το κλιματιστικό και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής για να αισθανόμαστε κατά 3 βαθμούς Κελσίου μικρότερη την θερμοκρασία του χώρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό