35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Καύσωνας: Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες ακραίας ζέστης;

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στα βρετανικά ΜΜΕ με αφορμή τον θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη.

Οι Times φαίνεται να αποδίδουν σε θερμοπληξία τον θάνατο του 67χρονου παρουσιαστή του BBC και με αφορμή αυτό διερευνούν από ιατρική σκοπιά τα σημάδια που λαμβάνει το ανθρώπινο σώμα σε παρόμοιες συνθήκες.

Σε συνθήκες ζέστης, σημειώνει η ο ιστότοπος, το ανθρώπινο σώμα πρέπει να πασχίσει για να διατηρήσει την κανονική θερμοκρασία του στους 37 C ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση θερμοπληξίας και τη διακοπή λειτουργίας των οργάνων. Η άσκηση κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη καθώς οι ενεργοί μύες δημιουργούν περισσότερη θερμότητα στο σώμα την οποία αυτό πρέπει να αποβάλει.

Ο κύριος μηχανισμός ψύξης του σώματος είναι η εφίδρωση, η οποία το δροσίζει καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα. Κατά τη διαδικασία αυτή το σώμα μας στέλνει επίσης περισσότερο αίμα στο δέρμα και τα άκρα του για να επιτρέψει τη διαφυγή της θερμότητας.

Αλλά αυτό επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά καθώς πρέπει να δουλεύει πιο έντονα, οδηγώντας σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Τα πρώτα σημάδια

Η υπερβολική ζέστη οδηγεί επίσης σε αφυδάτωση εάν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετό νερό για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνονται λόγω της εφίδρωσης – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, ζάλη και αποπροσανατολισμό.

Εάν το σώμα δεν μπορεί πλέον να απαλλαγεί από την πλεονάζουσα θερμότητα μέσω της εφίδρωσης, η εσωτερική του θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται.

Τα πρώτα σημάδια θερμικής εξάντλησης, που είναι ο πρόδρομος της θερμοπληξίας, τείνουν να εμφανίζονται καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από τους 38 C. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως γρήγορο σφυγμό, ταχύτερη αναπνοή, ναυτία, κράμπες και υπερβολική εφίδρωση.

Χωρίς παρέμβαση για να αποκατασταθεί η ψύξη του σώματος, όπως η χορήγηση νερού και η μεταφορά στη σκιά, η θερμική εξάντληση μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι η κατάσταση στην οποία η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από τους 40 C.

The death of Dr Michael Mosley on the Greek isle of Symi shows that high temperatures pose a serious health risk, regardless of your age or physical condition.

These are the main signs of heatstroke ⬇️https://t.co/bhrL85SxO7

— The Times and The Sunday Times (@thetimes) June 10, 2024

Οι μηχανισμοί ρύθμισης της θερμότητας του σώματος μπορεί να αδρανοποιηθούν, ο θερμόπληκτος να σταματήσει να ιδρώνει, το δέρμα του να αρχίσει να γίνεται κόκκινο, ζεστό και ξηρό. Η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος γίνεται τόσο υψηλή που τα κύτταρα μπορούν να βράσουν, προκαλώντας οργανική ανεπάρκεια.

Ο εγκέφαλος είναι συχνά ένα από τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης.

Χτυπά ξαφνικά

Η θερμοπληξία μπορεί να χτυπήσει γρήγορα και να επηρεάσει οποιονδήποτε.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην υπερβολική ζέστη, αλλά η θερμοπληξία της άσκησης συχνά πλήττει νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που ασκούνται σε ζεστά περιβάλλοντα.

Αρκετοί ηλικιακά νέοι στρατιωτικοί έχουν πεθάνει από θερμοπληξία τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη ζέστη.

Τέλος το δημοσίευμα των Times καταλήγει με τις σχετικές συμβουλές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).

Βάσιε αυτών λοιπόν όποιος έχει θερμική εξάντληση καλείται να ακολουθήσει τα εξής βήματα ώστε αυτή να μη μετρατραπεί σε θερμοπληξία.

Αυτά είναι:

Μετακίνηση σε δροσερό μέρος,Αφαίρεση περιττών ρούχων,Λήψη υγρών και ψύξη του δέρματος με νερό ή παγοκύστες.

Εάν κάποιος εξακολουθεί να νιώθει αδιάθετος μετά από 30 λεπτά, τότε πρέπει να καλέσει σε βοήθεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό